Senaat stemt in met 'Piraterijwet'

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Eerste Kamer heeft op 19 maart ingestemd met het toestaan van bewapende particuliere maritieme beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. De 'Piraterijwet' is het sluitstuk van ruim tien jaar lobbyen door de maritieme sector. 

Anders dan tijdens de stemming in de Tweede Kamer een jaar geleden, stemde D66 in de Eerste Kamer nu wel in met het voorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij van de Kamerleden Sven Koopmans (VVD) en Martijn van Helvert (CDA).

“Ik ben ongelooflijk blij dat het eindelijk zover is. Na ruim tien jaar waarin we nauw hebben samengewerkt met alle maritieme organisaties, kunnen nu ook de Nederlandse reders - als laatsten binnen Europa - eindelijk hun zeevarenden garanderen dat ze aan boord adequaat worden beschermd tegen piraterij”, zegt KVNR-directeur Annet Koster.

Nu het wetsvoorstel is aangenomen, is het zaak dat de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die bij deze wet hoort spoedig én goed wordt opgesteld. Naar verwachting is het eind 2019 zover en kan de wet in werking treden.

Langslepend dossier

De maritieme organisaties, van reders tot families van zeevarenden, pleiten al meer dan tien jaar voor de mogelijkheid van inzet van particuliere beveiliging in die gevallen dat steun van het ministerie van Defensie niet toereikend is om Nederlandse schepen te beveiligen. De ondersteunende organisaties zijn samen opgetrokken om hun zorgen over te brengen op de beleidsmakers.

Na een wanhoopskreet in Het Financieele Dagblad in 2016 presenteerden VVD en CDA hun initiatief-wetsvoorstel. De sector is deze partijen zeer erkentelijk voor hun initiatief, en is de partijen die voor dit wetsvoorstel gestemd hebben dankbaar voor hun steun.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland