Minister en sector eensgezind over maritieme strategie

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

"De maritieme sector is onderweg naar een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin schepen op schone energie varen, autonoom en digitaal. Een tijdperk waarin fossiele brand- en grondstoffen verleden tijd zijn." Dit zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bij de ondertekening van het Werkprogramma Maritieme Strategie.

"De sector is sterk", aldus de minister. "Mede door onze historie, maar vooral ook door ons innovatief vermogen staan we bovenin alle internationale lijstjes. We waren één van de eersten, we zijn één van de grootsten, we zijn zeker één van de besten."

Toch zal de sector nog een paar tandjes bij moeten zetten. In de maritieme strategie zet de sector in op (nog) meer samenwerking "om innovatiever te worden en sneller over te schakelen naar schonere brandstoffen". De afspraken vormen een blauwdruk waarmee rederijen, zee- en binnenvaartschippers, havens, en betrokken overheden de komende drie jaar de uitdagingen voor verduurzaming, innovatie en cybersecurity gaan oppakken.

Modal shift

Het vandaag verschenen rapport ‘De feiten op een rij’ van CE Delft laat zien dat de maritieme sector een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Volgens de Delftse onderzoekers blijkt dat binnenvaart (en zeevaart) een van de duurzaamste vrachtvervoersopties is. Het vervoeren van een ton vracht per binnenschip kan twee tot ruim twaalf keer minder CO2 uitstoten dan vervoer van hetzelfde gewicht per vrachtwagen. Het verschil met bestelbusjes is zelfs nog groter. Het emissievoordeel in vergelijking met het wegvervoer moet leiden tot een zogeheten 'modal shift'.

Vergroening

Om de klimaatdoelen te halen, zal de sector nog meer moeten inzetten op schonere scheepsmotoren en duurzamere brandstoffen. De binnenvaart moet in 2030 een CO2-besparing van 49 procent laten zien en in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Ook de zeehavens staan volgens Van Nieuwenhuizen voor een uitdaging; alleen al de haven van Rotterdam is verantwoordelijk voor bijna twintig procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het werkprogramma wordt de komende maanden uitgewerkt in een kleine dertig concrete projecten die de sector gaan vergroenen.

Bestaande en nieuwe projecten

Veel van deze projecten zijn de afgelopen jaren al gelanceerd. Zo bouwt de sector het emissievoordeel ten opzichte van het wegvervoer verder uit door te investeren in nieuwe scheepsmotoren en nieuwe technieken om de emissies te verminderen. Dit varieert van reiniging en reductie van uitlaatgassen tot aan het installeren van elektromotoren op de schroefas van schepen.

Het meest innovatief zijn de autonoom varende schepen, en volledig elektrisch aangedreven schepen. Het Nederlandse Port-Liner project ligt op schema om in augustus 2018 het eerste volledig elektrische binnenvaartschip in gebruik te nemen.

De havens van Rotterdam en Amsterdam hebben ambitieuze klimaatplannen geformuleerd. De zeehavens gaan onder meer werken aan CO2-afvang en -opslag en ze gaan restwarmte van industriële processen beter benutten.

MET Event

Tijdens het MET Event dat dit vakblad op 15 maart organiseert in Rotterdam, komen verschillende vergroeningsprojecten en de transitieplannen van onze grote zeehavens aan de orde.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland