Seagull 301 bekroond als KNVTS Schip van het Jaar | Maritiem Nederland
Nieuws
De onbemande Seagull 301 vuurt een torpedo af. Foto: Elbit Systems

Seagull 301 bekroond als KNVTS Schip van het Jaar

redactie | maandag 6 november 2017
Maritieme Cluster, Scheepsbouw

Multi mission Unmanned Surface Vessel ‘Seagull-301’, ontworpen en gebouwd door De Haas Maassluis en Ginton Naval Architects is tijdens het Maritime Awards Gala uitgeroepen tot het KNVTS Schip van het Jaar 2017. Het onbemande en op afstand bestuurbare vaartuig kan op afstand onderzeeërs opsporen en mijnen vernietigen. In de Europort-special besteedt Maritiem Nederland aandacht aan dit bijzondere vaartuig.

Het schip werd gebouwd voor het Israëlische bedrijf Elbit Systems. In juni deed de Seagull nog mee aan een demonstratie voor onbemande maritieme systemen (georganiseerd door het Belgische ministerie van Defensie). De Seagull liet onder meer zien hoe het onbemande vaartuig mijnen kan opsporen. Het schip scant hiervoor in één keer de hele waterkolom met de K5900 Side Scan Sonar en de R2Sonic Forward Looking Sonar. Ook werd gedemonstreerd hoe de Seagull met een zogenoemd Remotely Operated Vehicle mijnen kan identificeren en vernietigen.

Gisteren werden tijdens het jaarlijkse Maritime Awards Gala in Rotterdam de winnaars van de Maritime Awards 2017 bekendgemaakt. Bijna 900 maritieme professionals vierden tijdens het gala de successen van de innovatiekracht van de Nederlandse maritieme sector. Naast de uitreiking van de vijf prijzen is er dit jaar een eenmalige oorkonde voor een exclusief project verstrekt.

Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award 2017

De Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award 2017 ging naar LTZ 2 Jordy San José Sánchez met zijn operationele innovatie op het gebied van het Target Motion Analysis-proces. San José Sánchez ontwikkelde een nauwkeurige methode voor locatiebepaling van doelen die zijn gedetecteerd met een passieve sonar. Verder heeft hij bijgedragen aan de succesvolle implementatie van deze innovatie in het bestaande Combat Management System van de huidige onderzeeboten en multi-purpose fregatten van de Koninklijke Marine.

Maritime Designer Award 2017

De Maritime Designer Award 2017 is toegekend aan Marijn Hage (Nevesbu) voor zijn ‘Volume Estimation Tool’. Zijn methode biedt een vernieuwende aanpak voor het conceptontwerp van ruimte-kritische schepen, zoals onderzeeboten. De methode is modulair en flexibel opgebouwd, waardoor het ook toepasbaar is om de impact van nieuwe vraagstukken op het ontwerp inzichtelijk te maken. Zijn plan voor verdere ontwikkeling van zijn methode om het bestrijden van onderwatergeluid op het ontwerp mee te nemen, kreeg extra waardering van de jury. Het draagt bij aan vermindering van schadelijke effecten op onderwaterleven.

Maritime Innovation Award 2017

Kotug ontwikkelde een innovatieve methode van warmteopslag en hergebruik in de maritieme sector, een innovatie die werd bekroond met de Maritime Innovation Award. Het idee valt op door zijn eenvoud. Een sleepboot produceert warmte tijdens het gebruik en er is energiebehoefte tijdens stand-by periodes. De benodigde energie komt dan van een walstroomaansluiting tegen aanzienlijke kosten. Het systeem is een milieuvriendelijke en kostenefficiënte oplossing. Het reduceert het walstroomverbruik met 50 procent en daarmee wordt de CO2-uitstoot gehalveerd. Deze innovatie heeft veel potentie voor andere toepassingen in onze industrie.

Maritime KVNR Shipping Award 2017

De winnaar van de KVNR Shipping Award 2017 is Wagenborg Shipping met het veelzijdig innovatieve en duurzame vrachtschip Egbert Wagenborg van het nieuwe type EasyMax. De typeaanduiding staat voor: 'Easy to operate, Maximum performance'. Bij het innovatieve ontwerp van de EasyMax is Wagenborg Shipping teruggegaan naar de basis door weg te laten wat niet essentieel is. Optimale ladingcondities, minimaal brandstofverbruik, comfortabele accommodatie en toepassing van geavanceerde technologie, die ook toegang op afstand mogelijk maakt, zijn onderdeel van deze integrale aanpak en innovatie. Het breed inzetbare schip is in Nederland gebouwd en heeft al veel toegevoegde waarde voor Nederland gecreëerd als het gaat om kennis en werkgelegenheid. 

Oorkonde voor visionair project

Heavy lift & pipe laying ship de Pioneering Spirit van Allseas is een schip, waarvan iedereen overtuigd is dat het de innovatiekracht van de Nederlandse industrie belichaamt. Het betreft echter een project dat vanwege de aard, de bouwlocatie en het juridische eigendom niet onder te brengen is onder de Maritime Awards. Daarom heeft de Stichting Maritime Awards Gala besloten een eenmalige oorkonde uit te reiken. Een oorkonde voor een visionair project, dat de Nederlandse maritieme innovatiekracht en samenwerking op buitengewone wijze uitdraagt.

Partners Maritiem Nederland