Seacontractors bestelt drie nieuwe Damen werkboten | Maritiem Nederland
Nieuws
Damen Shipyards

Seacontractors bestelt drie nieuwe Damen werkboten

Redactie | donderdag 16 oktober 2014
Scheepsbouw, Damen

Seacontractors uit Middelburg gaat zijn vloot uitbreiden met één Damen Shoalbuster (SBu 3209) en twee Damen Stan Tugs (STu 3011). Daartoe tekenden de twee bedrijven onlangs een contract.

Seacontractors gaat de Stan Tugs inzetten voor dienstverlening aan de olie- en gasindustrie. Damen – groot geworden door het bouwen van standaardschepen, vaak op voorraad – heeft daartoe het ontwerp op Seacontractors' wensen aangepast zodat deze twee sleepboten anchor handling operaties uit kunnen voeren en effectiever branden kunnen bestrijden. De sleepboten zijn een meter langer dan het standaardontwerp om zo extra dekruimte te creëren.

Verder worden deze sleepboten (70 ton bollard pull) ingezet voor dienstverlening aan terminals. Damen bouwt deze twee schepen ('Atlantis' en 'Dian Kingdom') op zijn Song Cam werf in Vietnam en levert ze in juni 2015 op.

Voor de levering van de Shoalbuster ('Sea India' genaamd) valt Damen terug op het principe waar het bedrijf de afgelopen decennia groot mee is geworden: het bouwen van standaardschepen. Vanuit Damens locatie in Hardinxveld wordt de modificatie van een schip dat reeds op Damens werf in de Verenigde Arabische Emiraten (Sharjah) is gebouwd begeleid. Een Shoalbuster is een werkboot met een geringe diepgang die doorgaans baggerschepen assisteert bij het verslepen van baggerleidingen in ondiepe kustwateren. De oplevering van deze eerste Shoalbuster voor Seacontractors staat al over een maand gepland.

Partners Maritiem Nederland