Schone brandstoffen | Maritiem Nederland
Nieuws

Schone brandstoffen

Bart Stam | vrijdag 25 augustus 2006

Een triest bericht in de Volkskrant van 28 juni. Stena Line haalt eind dit jaar de snelle veerboot ‘HSS Discovery’ tussen Hoek van Holland en Harwich uit de vaart vanwege te hoge brandstofkosten. In vier jaar is de gasolieprijs gestegen van 180 naar 600 euro per ton. Wie weet dat een overtocht met de snelle catamaran 180.000 liter kost, snapt dat dit in de papieren gaat lopen. Maar ook de steeds goedkopere vluchten naar Londen spelen de Zweedse rederij parten. In plaats van de Discovery, die in 1997 met veel bombarie werd gepresenteerd en honderd miljoen euro heeft gekost, gaat Stena Line de capaciteit van twee bestaande veerboten verhogen. De reistijd zal hiermee echter toenemen, waardoor alleen nog maar meer mensen het vliegtuig zullen nemen.

Als de nationale overheden en de Europese Unie nu eens wat meer aandacht aan milieuaspecten zouden besteden, was zo’n beslissing helemaal niet nodig. Want ondanks het feit dat de scheepvaart nog veel schoner kan, is zij veruit te prefereren boven het toenemend vliegverkeer in het overvolle Europese luchtruim.
Natuurlijk zal de scheepvaart wel degelijk aan de slag moeten met schonere, zwavelarme brandstoffen, waarbij de overheid de helpende hand kan bieden. Dit bij wijze van tussenstap op weg naar emissievrije brandstoffen als waterstof en gebruik van brandstofcellen in de verre toekomst. Technisch kan er al heel veel, zoals blijkt uit de artikelen rond het thema Schone brandstoffen. Zo is Argos Oil in Rotterdam bezig met de productie van maritieme bio-ethanol en biodiesel. Maar zulke lovenswaardige initiatieven hebben pas zin als politici en marktpartijen zich er voldoende sterk voor maken.

Helaas is nog lang niet iedereen in Den Haag en Brussel overtuigd van de noodzaak van schonere brandstoffen. Mogelijk omdat er tot voor kort nauwelijks gegevens zijn verzameld over de schadelijke uitstoot van zee- en binnenvaartschepen. Eigenlijk is het absurd dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat het Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN) pas begin 2006 opdracht gaf om zogeheten pluimmetingen naar zwaveldioxide, stikstofoxiden en roet uit te voeren (zie ook pagina 20 en verder).
Staatssecretaris Van Geel (VROM) is een brave man, maar hij kan in zijn eentje weinig uitrichten, zoals onlangs bleek uit het verbod van de Europese Commissie om roetfilters voor het wegverkeer in Nederland versneld in te voeren. Bovendien moet hij in november de fakkel alweer overdragen aan een nieuwe regeringsploeg. Vrij naar Gerard Reve zou ik willen vragen: “Dat maritiem milieubeleid van u, weet u wel, wordt dat nog wat?”

Partners Maritiem Nederland