Schepen in zwaar weer

Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Bij harde of stormachtige wind vroeg ik voorzichtig via de marifoon of de schipper zijn schip recht in de golven wilde sturen en eventueel zelfs een paar tandjes extra vermogen wilde geven.’ In het voorwoord van het boek Vliegende Storm geeft fotograaf Herman IJsseling van Flying Focus eerlijk toe dat niet al zijn spectaculaire luchtfoto’s van schepen helemaal naturel zijn. Op de Noordzee kom je vaak verraderlijke golven tegen, omdat het er vrij ondiep is. In combinatie met zwaar weer levert dit een grote uitdaging op voor kustvaarders en offshorebevoorraders.

 

Tijdens de zware noordwesterstorm van 1 november 2006 fotografeerde Flying Focus de in nood verkerende cementtanker Cementina. Met een tweemotorige Cessna Skymaster kan windkracht 10 worden weerstaan. ‘Inmiddels zijn de zwaarweerfoto’s ons handelsmerk geworden en sturen schippers zelfs ongevraagd hun schepen tegen de golven in zodra wij verschijnen’, aldus IJsseling.

 

Er staan dan ook prachtige, spectaculaire foto’s in dit boek, maar een goed verhaal dat deze begeleidt, ontbreekt. Geen verhaal achter schepen in nood, geen verhalen over hachelijke situaties in de cockpit en geen verslagen van reddingsoperaties. Daar ligt toch een gemiste kans.

 

Vliegende storm - Luchtfotografie van schepen in zwaar weer
Auteur en fotograaf: Herman IJsseling
Uitgeverij: Flying Focus, Bussum, Waddenzee
Ruim 100 kleurenfoto’s
Prijs: € 29,50
Te bestellen via www.flyingfocus.nl

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland