Schepen aan het stopcontact

Schepen aan het stopcontact

Auteur: Antoon Oosting | Publicatiedatum:

Rederij Stena Line is in de Rotterdamse haven de eerste met een walstroomvoorziening voor zeeschepen.

Als het gaat om vervuiling van de lucht in Hoek van Holland en omgeving zal het niet meer aan Stena Line liggen. De vier schepen die vanuit de Hoek op Engeland varen, worden voortaan bij het afmeren aangesloten op walstroom. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu stelde de aansluiting woensdag 13 juni officieel in gebruik.
“Walstroom past bij Stena Line. Het is vooruitstrevend, duurzaam en een manier om de zeevaart schoner te krijgen en daar werken we graag aan mee”, aldus directeur Pim de Lange van Stena Line. En om het echt milieuvriendelijk te maken, heeft Stena Line bij de leverancier ook nog bedongen dat het groene stroom is.
Maar voordat dit mogelijk was, moest er dus wel eerst 3 kilometer aan ondergrondse kabels worden getrokken vanaf het onderstation van Stedin naar een speciaal hiervoor nieuw gebouwd substation op de terminal van Stena Line. Het net van Hoek van Holland zelf bood hiervoor volstrekt onvoldoende capaciteit. Met twee kabelkraantjes worden de kabels aangesloten op de stekkers op de schepen.
Het hele project kost ruim vijf miljoen euro waarvan 2,8 miljoen euro is betaald door Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en het ministerie van I en M (750.000 euro). De andere kosten, ruim 2 miljoen euro voor aanpassing van de installaties op de schepen, zijn door Stena Line betaald.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 03-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland