‘s Werelds grootste containerschip in de vaart | Maritiem Nederland
Nieuws

‘s Werelds grootste containerschip in de vaart

Jan Spoelstra | woensdag 26 december 2012
Zeevaart

De ‘Emma Maersk’ stond jarenlang te boek als het grootste containerschip ter wereld, nu strijkt de ‘CMA CGM Marco Polo’ met deze eer. Maar voor hoe lang?

De vraag naar wie in staat is zo veel mogelijk containers op een schip te stapelen terwijl deze nog door het Suezkanaal kan en onder bestaande containerkranen past, heeft sinds twee maanden een nieuw antwoord. Op 5 november leverde Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) in Zuid-Korea de CMA CGM Marco Polo op. Op 7 november begon het schip aan zijn eerste reis vanuit het Chinese Ningbo naar Europa. Op 3 december passeerde het het Suezkanaal en op 14 december mocht Rotterdam het schip verwelkomen na Southampton, Hamburg en Bremerhaven te hebben aangedaan. Het schip van CMA CGM vaart onder Engelse vlag.
De Marco Polo is 396 meter lang, 53,6 meter breed en heeft een diepgang van 16 meter. Het schip heeft een deadweight van 187.625 ton en kan 16.020 twintigvoetsequivalenten vervoeren. Het is daarmee het grootste containerschip ter wereld. De Emma Maersk heeft een deadweight van 156.907 ton en kan 14.500 containers vervoeren. De Emma Maersk is één rij containers breder, maar de CMA CGM Marco Polo steekt daarentegen een meter dieper waardoor deze meer draagvermogen heeft.

 

Duurzaam
Hoe groter een schip is, hoe minder brandstof het per tonkilometer gebruikt. Als, in een theoretisch geval, een schip twee keer zo lang, breed en hoog gebouwd wordt, nemen volume en draagvermogen met een factor acht toe - terwijl het buitenoppervlak en de weerstand met slechts een factor vier toenemen. Hoe groter het schip, hoe relatief minder motorvermogen nodig is. Boven op dit principe, dat een groter schip per definitie zuiniger maakt per tonkilometer, voert CMA CGM nog een serie innovaties door om het schip schoner te maken.
DSME rustte het schip uit met een 80.080 kW sterke Wärtsilä 14RT-flex96C motor. Een nieuw engine management systeem zorgt voor een brandstofbesparing van 3 procent en het schip heeft daardoor 25 procent minder smeerolie nodig.
Een nieuw geoptimaliseerd roer en een zogenaamde stator zijn verantwoordelijk voor een volgende 2 tot 4 procent brandstofbesparing. Een stator is een stilstaande propeller voor de schroef, die het water door een tegengestelde rotatie richting de schroef laat stromen wanneer het schip op snelheid ligt, en dat zorgt voor een efficiëntere werking. Verder is het schip voorzien van een ballastwater behandelingssysteem waardoor het de biodiversiteit in de oceanen in ere laat.
De CMA CGM Marco Polo gaat varen op de French Asian Line 1, de ruggengraat van alle diensten die de Franse containerrederij aanbiedt. Tussen Centraal- en Zuid-China en Europa doet de lijndienst wekelijks achttien havens aan. De FAL 1 is een van acht lijndiensten van CMA CGM tussen Azië en Europa en de containerrederij heeft op deze route in totaal 29 schepen tussen de 11.400 en 16.000 TEU in de vaart.
CMA CGM heeft nog twee zusterschepen in aanbouw op de werf van DSME, die alle worden vernoemd naar grote ontdekkingsreizigers. DSME levert deze in 2013 op.

 

Nog groter 

Het kan altijd groter, want op 21 februari 2011 maakte de Deense containerrederij Maersk bekend dat ze tien containerschepen laat bouwen bij Daewoo Shipbuilding in Zuid-Korea, de Triple E-Class. Het gaat om schepen die 18.000 twintigvoetscontainers kunnen vervoeren, waarmee het de grootste containerschepen op de wereldzeeën worden. Opvallend detail is wel dat deze schepen met 165.000 ton deadweight minder ton aan goederen aan boord kan nemen.
Rederijen schrijven dit soort containerschepen af over een periode van 25 tot 30 jaar, en misschien gaan ze nog wel langer mee. De import en export van goederen van en naar Azië, die zo belangrijk is voor de wereldeconomie, zal dus nog een groot deel van de eenentwintigste eeuw op fossiele brandstoffen draaien. “Niemand weet wat voor brandstof onze wereld over dertig, vijftig of honderd jaar aandrijft”, zei Bo Cerup-Simonsen, vicepresident van APM Maersk vorig jaar in Maritiem Nederland. “Onze schepen hebben de modernste motoren aan boord, die brandstofverbruik tot een minimum brengen. Er bestaat geen twijfel over dat dit de schoonste manier is om de vraag naar containervervoer tussen Azië en Europa in te vullen.” Een opmerking die ook voor de CMA CGM Marco Polo op gaat.

Partners Maritiem Nederland