Rusland brengt LNG met ijsbrekende tankers naar Zeebrugge

Branche: Havens, Zeevaart | Auteur: Antoon Oosting | Publicatiedatum:

Een vloot van moderne ijsbrekende LNG-tankers moet voor een stabiele stroom van LNG tussen Rusland en de LNG-terminal in Zeebrugge gaan zorgen.

Daartoe kende de haven van Zeebrugge op maandag 23 januari de primeur van een bezoek van de eerste ijsbrekende LNG-tanker, de ‘Christophe de Margerie’ van de Russische rederij PAO Sovcomflot (SCF). Dit is de eerste van een serie van vijftien schepen waarmee de Russen vanaf volgend jaar LNG willen exporteren van het Yamal-project op het Jamal-schiereiland achter Nova-Zembla in Noord-Siberië.

De vijftien ijsklasse-Arc-7-geklassificeerde schepen zijn momenteel in aanbouw bij de werf van het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding Marine Engineering (DSME). De laatste oplevering staat gepland voor 2021. De LNG-carriers zijn 299 meter lang, 50 meter breed en hebben een diepgang van 12 meter. Met hun 3x15 megawatt sterke diesel-elektrische roerpropellers (pods) kunnen de schepen door 2,1 meter dik ijs ploegen. Dat doen ze dan achterstevoren met de achtersteven.

De schepen worden gebouwd voor drie rederijen, naast Sovcomflot is dat ook nog het Canadese Teekay en het Japanse M.O.L. De Christophe de Margerie, genoemd naar een in oktober 2014 in Moskou bij een vliegtuigongeluk omgekomen CE0 van het Franse Total, kwam vanuit Zuid-Korea in Zeebrugge LNG-bunkeren op weg naar de haven van Sabetta op het Jamal-schiereiland.

De vijftien ijsbrekende LNG-carriers moeten vanaf de tweede helft van 2018 een constante stroom van LNG bij de terminal van Fluxys in Zeebrugge afleveren. Daar vandaan gaat het LNG met gewone LNG-carriers naar afnemers in Spanje en China.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland