Royal IHC en Naval dingen mee naar onderzeeboot-order Marine

Branche: Marine, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Royal IHC en Naval Group hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken in het programma voor de vervanging van de Walrusklasse-onderzeeboten van de Koninklijke Marine. Ze gaan de concurrentie aan met de combinatie Damen-Saab die al haar interesse in de miljardenorder kenbaar maakte.

IHC en Naval vormen een kernteam waarin beide partners hun ervaring inbrengen op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van complexe maritieme en defensiesystemen. Het 'kernteam' wil een aantal ondersteunende bedrijven bij elkaar brengen met de beste kwaliteiten voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe onderzeeboten. Deze bundeling van kennis, kunde en ervaring biedt de Nederlandse maritieme sector volgens IHC en Naval "de mogelijkheid om de komende decennia verder te groeien op het gebied van de ontwikkeling en productie van onderzeeboten". 

Het Franse Naval heeft veel ervaring met het bouwen van onderzeeboten en een bewezen staat van dienst in het produceren van onderzeeboten door middel van industriële samenwerking met lokale experts, bijvoorbeeld in Australië, Brazilië of India. IHC heeft jarenlange ervaring met het bouwen van geïntegreerde complexe schepen en systemen. Samen met de Nederlandse autoriteiten zal Naval het ontwerp voor de onderzeeboot definiëren, terwijl IHC de bouw en de ‘outfitting’ zal verzorgen.

Deze overeenkomst past in Naval Group’s visie op industriële samenwerking en sluit aan bij de doelstelling van de Defensie Industrie Strategie die het ministerie van Defensie heeft gepubliceerd. Bovendien gaat het om "een belangrijke stap naar maximale betrokkenheid van het Nederlandse maritieme cluster".

Lange-termijn verbintenis

“Naval Group beoogt een aanwezigheid in Nederland voor de lange termijn en heeft inmiddels een robuust netwerk opgebouwd van meer dan zeventig Nederlandse industriële partners. De laatste anderhalf jaar hebben we contacten gelegd met de Nederlandse industrie en kennisinstituten en hebben we onze lokale aanwezigheid versterkt met de vestiging van Naval Group Netherlands in Den Haag. We bundelen onze krachten met Royal IHC om de Marine te ondersteunen met het verkrijgen van de meest capabele onderzeeboot die voldoet aan de specifieke behoeften van een eersterangs NAVO-partner,” aldus Hervé Guillou, ceo van Naval Group, tijdens de ondertekeningsceremonie.

“Royal IHC is blij met dit partnerschap met Naval Group, niet alleen vanwege de uitstekende staat van dienst in het bouwen van onderzeeboten, maar ook vanwege de waarden die wij als bedrijven met elkaar delen", zegt IHC-ceo Dave Vander Heyde. "We zijn toegewijd, betrouwbaar, en  kunnen het ‘best value product’ aanbieden. Met de gedeelde waarden als onderdeel van ons DNA zijn we vol vertrouwen dat we samen de beste oplossing kunnen bieden voor de vervanging van de Nederlandse Walrusklasse-onderzeeboten.”

“Focus van de samenwerking is om de technisch beste en meest kostenefficiënte oplossing voor Nederland te bieden", benadrukt Mark van Rooij, ceo van Naval Group Netherlands. "Naar verwachting zal het samenwerkingsprogramma, dat we verder gaan opzetten, de Nederlandse economie versterken. Het is onze ambitie gebruik te maken van de uitgebreide kennisbasis in Nederland op het vlak van onderzeeboten, en om deze te versterken en vervolgens te behouden.”

Zoeken naar productielocaties

De komende maanden zullen Naval en IHC hun partnerschap versterken met het beoordelen van productielocaties in Nederland en met een verdere dialoog met de Nederlandse industriële partners.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland