Rotterdamse haven blijft groeimagneet

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het Rotterdamse havengebied blijft een magneet voor werkgelegenheid en economische groei. Met 101.443 directe banen bereikte de zeehaven het hoogste niveau sinds 2002. Wordt ook de indirecte werkgelegenheid dan komt de teller op 183.675 banen. Samen produceren zij 22,8 miljard euro aan toegevoegde waarde, 3,1 procent van het bruto binnenlands product.

Dit blijkt uit de 'Havenmonitor - De economische betekenis van Nederlandse zeehavens 2002-2017', die minister Van Nieuwenhuizen tijdens het Maritime Awards Gala overhandigde aan Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf. De jaarlijkse studie is opgesteld door Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

“Deze havenmonitor toont opnieuw aan hoe belangrijk mainport Rotterdam is als banenmotor voor de Nederlandse economie”, zegt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf. “Ik ben ervan overtuigd dat de economische betekenis van de Rotterdamse haven voor de BV Nederland in werkelijkheid nog groter is.”

Toegevoegde waarde

De havenmonitor meet elk jaar de directe werkgelegenheid en toegevoegde waarde van alle zeehavens in Nederland inclusief zogeheten achterwaartse indirecte effecten. Met achterwaartse effecten wordt bedoeld de toegevoegde waarde die het gevolg is van inkoop door bedrijven vanuit de haven elders in de Nederlandse economie.

Havenbedrijf Rotterdam laat een aanvullende studie uitvoeren naar de voorwaartse indirecte effecten van de Rotterdamse haven op basis van CBS-gegevens over internationale handel. Dit cijfer laat zien welke economische activiteiten mogelijk worden gemaakt door de aanwezigheid van de Rotterdamse haven, zoals wederuitvoer via logistiek en distributie. Het Havenbedrijf verwacht de resultaten van deze aanvullende studie nog dit jaar te kunnen publiceren.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland