Rotterdamse investeringen in veiligheid betalen zich uit

De 'Madrid Maersk' en patrouillevaartuig RPA 12 in de haven van Rotterdam (foto: Kees Torn/HbR)

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

“Dankzij de nieuwe boeienconfiguraties en aanlegpalen waren er aanzienlijk minder kleine paal-schip botsingen en raakten minder duwbakken bij slecht weer op drift.” Dit zei (rijks)havenmeester René de Vries tijdens de presentatie van de nautische jaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam. De grootste haven van Europa noteerde meer aanloop van schepen en minder ongelukken dan in 2016.

Het afgelopen jaar arriveerden 29.646 schepen in de Rotterdamse haven. Dat zijn er ruim 600 meer dan in het jaar daarvoor (29.022 zeeschepen). Het aantal ongelukken daalde van 159 naar 129. Daarbij viel één ‘ernstig ongeluk’ te betreuren. Het ging om een incident met een binnenvaartschip dat stuurloos werd omdat het met zijn roer over een krib was gevaren. De investeringen die het Havenbedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan in de infrastructuur, betalen zich nu uit. Ze hebben geleid tot een afname van het aantal kleine ongelukken, aldus De Vries.

Het afgelopen jaar zette de trend van efficiëntere inspecties door. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal inspecties van 11.000 naar circa 8.500. Zo zijn de Zeehavenpolitie en het Havenbedrijf in 2017 voor het eerst gezamenlijk de pleziervaart gaan inspecteren.

Het aantal kleine morsingen daalde significant. Een verklaring hiervoor heeft het Havenbedrijf (nog) niet. De hoeveelheid gemorste liters bleef vrijwel gelijk in omvang. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een lekkage in de Botlekgebied.

Autonoom varen en vliegen

Het afgelopen jaar nam het Havenbedrijf voor het eerst deel aan een proef met autonoom varen. De havenmeester verwacht dat de haven hier op middellange termijn vaker mee te maken krijgt en bereidt het verkeersbegeleidingssysteem voor door standaardisatie. In 2018 gaat het Havenbedrijf verder deelnemen aan proeven om 'autonoom varen en vliegen' ook structureel in te zetten voor de eigen bedrijfsvoering.

In 2017 zijn wereldwijde afspraken vastgelegd over de internationale terminologie binnen de scheepvaart. Dit is belangrijk voor het Pronto-project. Dit online communicatieplatform ondersteunt scheepsagenten en andere operators. Het doel is de realisering van meer transparante en efficiëntere planning van diensten aan schepen, zoals beloodsing en het gebruik van terminal en bunkerdiensten. Dit leidt tot minder oponthoud.

In een aantal pilots (waar Maersk, Shell, MSC, diverse terminals en service providers aan meewerken) wordt Pronto in Rotterdam getest en gebruikt. De eerste resultaten zijn veelbelovend: in de eerste pilots is een tijdwinst van 20 procent in de port calls gerealiseerd. Pronto zal dit jaar verder worden uitgerold. Zo is sinds 11 januari de module Shiptracker beschikbaar, waarmee schepen die in Rotterdam aanlopen gedurende 48 uur realtime kunnen worden gevolgd.

Meldpunt cyberbeveiliging

Als gevolg van de grootschalige cyberaanval met ransomware (NotPetya) die wereldwijd bedrijven heeft getroffen, waaronder APM Terminals in Rotterdam, was er vorig jaar veel meer aandacht voor cyberbeveiliging. Het bedrijfsleven deed volop een beroep op FERM, een platform dat in 2016 werd opgericht om bedrijven in de Rotterdamse haven te informeren over cyberbeveiliging en aan te zetten tot samenwerking. Samen met nautische dienstverleners heeft het Havenbedrijf rondom het Nautisch Crisisteam een organisatiestructuur ontwikkeld die ervoor zorgt dat de haven bereikbaar blijft als er een belangrijk ICT-systeem uitvalt. "Een reden te meer om de marifoon in ere te houden", aldus De Vries. Volgend jaar zal dit resulteren in een centraal meldpunt voor cyberbeveiliging.

Bunkeren van LNG

Het Havenbedrijf stimuleert de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor de scheepvaart. De afgelopen jaren heeft het Havenbedrijf de systemen en het personeel al voorbereid op de komst van LNG-aangedreven schepen. De Cardissa is het eerste LNG bunkerschip dat operationeel is in Rotterdam. De wet- en regelgeving is verder aangescherpt om het bunkeren van vloeibaar aardgas soepel te laten verlopen. “We verwachten dat in 2020 het bunkeren van LNG gemeengoed is in de Rotterdamse haven”, aldus René de Vries.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland