Rotterdam bruist van maritieme energie met Wereldhavendagen

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op 7, 8 en 9 september bruist Rotterdam weer van de energie tijdens de Wereldhavendagen, het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. De meeste programmaonderdelen zijn te vinden op de nieuwe website van het evenement.

De 41e editie van de Wereldhavendagen staat in het teken van het thema ‘Energize’. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de energietransitie. Tijdens het evenement kunnen bezoekers dan ook genieten van talloze excursies, demonstraties en activiteiten op de kade die een rol spelen in het mogelijk maken van schone energie.

De Ecolution die een bezoek brengt aan de Rijnhaven is een mooi voorbeeld van innovatieve techniek die bijdraagt aan de energietransitie, zonder in te leveren op comfort. Het zeilschip werd ontwikkeld door Wubbo Ockels, die droomde van een schip dat tijdens het varen de accu’s oplaadt en onafhankelijk is van fossiele energiebronnen. Na Ockels dood werd het schip door een aantal ondernemers doorontwikkeld en geschikt gemaakt voor het opslaan van waterstof. 

Fluisterstille windturbine

Aan de Parkkade kunnen bezoekers kennismaken met de revolutionaire windturbine van Mega WindForce. Dit is een compleet nieuwe, innovatieve windturbine met opvallende asloze ringconstructie. Deze fluisterstille turbine is geheel opgetrokken uit carbon composiet en levert tot 70 procent meer energie.

Bezoekers kunnen kennismaken met de revolutionaire windturbine van Mega WindForce (foto: WHD)

Vlak daarbij ligt het 102 meter hoge hefschip Svanen van maritieme aannemer Van Oord dat ingezet wordt voor de bouw van windparken op zee. Op vrijdag en zondag verzorgt Sima Charters een demonstratie op het water met een snelle Crew Transfer Vessel die wordt gebruikt bij vervoer naar windparken en andere offshore-projecten.

Schone energie

Ook in het excursieprogramma van de Wereldhavendagen maken bezoekers kennis met de mogelijkheden die schone energie de Rotterdamse haven biedt. Zo kan men een kijkje nemen bij de Energiefabriek Kralingseveer naast de Van Brienenoordbrug. Hier zorgt een enorme afvalwaterzuivering die wordt aangedreven door een windmolen ervoor dat ons afvalwater wordt gezuiverd voordat het terug de natuur in stroomt. 

Sima Charters demonstreert haar snelle Crew Transfer Vessel voor transport naar windparken op zee (foto: WHD)

De Energietour van het Havenbedrijf Rotterdam neemt bezoekers mee langs een aantal indrukwekkende, ‘energieke’ hotspots op de Maasvlakte: energiecentrales, een containerterminal die volledig wordt aangedreven door windenergie, producenten van biodiesel en opslagplaatsen voor onderdelen van windturbines op zee.

Kaarten voor excursies

Voor de excursies moeten kaarten worden aangeschaft. Voor een aantal is dat nu al mogelijk, waaronder de ieder jaar weer populaire dagcruise van P&O Ferries. Kaarten voor de overige excursies zijn vanaf 20 augustus 12.00 uur te bestellen via de website van de Wereldhavendagen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 2-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland