Rotterdam klaar voor transitie naar biomassa Amercentrale

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Deze maand schakelt de Amercentrale in Geertruidenberg voor vijftig procent over van kolen op biomassa. Het is een eerste stap in de omvorming van de centrale tot de Amer Bio warmtekrachtcentrale. In de Rotterdamse haven is inmiddels alles in gereedheid gebracht om de benodigde hoeveelheden biomassa aan te voeren.

Naar verwachting in 2019 wordt het percentage van de biomassa opgevoerd tot 80 procent. Uiterlijk in 2030 zullen alle kolen vervangen zijn door CO2-neutrale én hernieuwbare biomassa. “Daarmee zorgen we met RWE voor een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland”, zegt Taco Douma, directeur RWE Generation Hardcoal, Gas & Biomass Continental Europe. “Daarnaast realiseren we een betrouwbaar alternatief als door gebrek aan zonneschijn en wind, zonnepanelen en windmolens onvoldoende energie produceren”. 

De biomassa die in de Amercentrale gebruikt wordt, bestaat uit geperste houtpallets, te vergelijken met de houten korrels die als kattenbakvulling gebruikt worden. Deze pallets bestaan uit houtresten van productiebossen uit Litouwen en Letland. De biomassa – in de eerste fase ongeveer zo’n miljoen ton per jaar – wordt per schip aangevoerd uit de Baltische Staten en daarna overgeslagen op binnenvaartschepen in de Rotterdamse haven.

Voldoende opslagcapaciteit

“De capaciteit hiervoor is nu al aanwezig in de Rotterdamse haven”, aldus Nicole van Klaveren, business manager droge bulk & energie Port of Rotterdam. “Vanwege de centrale ligging en de goede verbindingen met de producenten in Canada, de VS en de landen aan de Oostzee, is Rotterdam één van de grootste distributie- en voorraadlocaties voor biomassa in de Europese markt. Er is voldoende opslagcapaciteit bij European Bulk Services, Marcor Stevedoring, BSR Van Uden Stevedoring en Zeehavenbedrijf Dordrecht. Bovendien wordt er nu extra capaciteit gerealiseerd in de Botlek en in de Europoort. Het is goed om te zien dat we in Rotterdam ook op deze wijze een bijdrage leveren aan de energietransitie.”

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 10-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland