Roro-ferry met Flettner-rotoren innovatief bezig

Foto: Arjan Elmendorp, WSS Rotterdam Branch

Branche: Scheepsbouw, Zeevaart | Auteur: Cees de Keijzer | Publicatiedatum:

Met enige regelmaat komt er een schip met Flettner-rotoren naar Rotterdam. Het betreft de ‘Estraden’, die een regelmatige lijndienst vaart tussen de Beneluxhaven en Teesport. De Flettner-rotor ondersteunt het schip bij de voortstuwing.

De roro-ferry met twee Flettner-rotoren is van de uit 1897 stammende rederij Bore in Helsinki. Zij hebben een partnership met P&O Ferries en met de ‘Bore Song’, ‘Estraden’, ‘Norsky’ en ‘Norstream’ worden vanuit Rotterdam en Zeebrugge roro-lijndiensten onderhouden op Teesport en Tilbury.

De 163 meter lange Estraden (bouwjaar 1999) is ondanks zijn leeftijd nog innovatief bezig. Bovendekse verticale opstanden op schepen beperken zich doorgaans tot schoorstenen, masten en kranen. De Estraden heeft nog wat anders, want voor en achter de schoorsteen staat een cilindervormig gevaarte dat de nieuwsgierigheid opwekt. Het blijkt te gaan om innovatieve technologie die met een rotor uit langsstromende wind extra vermogen haalt. Niet bedoeld ter vervanging van, maar wel om de reguliere voortstuwing te versterken en brandstof te besparen.

Al in 1852 toonde Gustav Magnus aan dat een ronddraaiend voorwerp in een luchtstroom een kracht oplevert die loodrecht staat op die luchtstroom. Het werd naar hem vernoemd en heet dan ook het Magnus-effect. Na eerdere testopstellingen installeerde het Finse Norsepower aanvankelijk één 18 meter hoge Flettner-rotor. Nadat die een jaar had proefgedraaid werd een tweede geïnstalleerd.

Flettner is een Duits, uit 1922 stammend, octrooi. De rotoren werden in één dag geplaatst. Naast een brandstof(kosten)besparing van 5 procent draagt het, vanwege de emissiereductie, ook bij aan verbetering van de luchtkwaliteit. Op grotere schaal kan zelfs 20 procent bespaard worden, waarmee in vier jaar de investering is terugverdiend en zo dus milieuvoordeel én winst oplevert.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland