Riviercruises groeien onverminderd in Amsterdam

Branche: Cruise | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

Het aantal riviercruiseschepen blijft onverminderd groeien in Amsterdam. Dit jaar noteerde de hoofdstad maar liefst 1867 aanlopen, een nieuw record.

Ook bij de zeecruises deed de Amsterdamse havenregio het naar behoren met 153 aanlopen. Hiervan kwamen 122 cruiseschepen naar Amsterdam en 31 naar IJmuiden.

Dit maakte Janine van Oosten, voorzitter van de promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP), bekend op donderdag 10 november. Zij deed dit tijdens de cruiseborrel, de traditionele afsluiting van het seizoen.

Mede door de aanleg van extra steigers en een intensieve regionale samenwerking is het aantal riviercruiseschepen in Amsterdam sinds 2011 spectaculair gestegen: van 1327 naar 1867 aanlopen. Dit komt neer op zo’n 500.000 passagiers die de hoofdstad bezoeken. Ook Zaandam en de rest van Noord-Holland ontvangen steeds meer van deze schepen. Zo is Hoorn goed voor zo’n 479 schepen en Medemblik voor 230 aanlopen per jaar. In heel Noord-Holland gaat het om ruim 2600 riviercruiseschepen.

Bij de zeecruiseschepen betekenen de 153 aanlopen een lichte stijging ten opzichte van 2015, toen er 144 ‘varende flatgebouwen’ naar de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) en de Felison Cruise Terminal in IJmuiden kwamen. Daarnaast waren er dertien maiden calls, waaronder ms ‘Koningsdam’ van Holland America Lijn. Dit nieuwe cruiseschip heeft vanaf mei 2016 Amsterdam twaalf maal bezocht.

Van Oosten memoreerde verder dat Cruise Critic, platform van cruisepassagiers, Amsterdam heeft uitgeroepen tot de beste cruisebestemming van West-Europa. “Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, aldus de ACP-voorzitter. Zorgen zijn er overigens ook. Zo wil wethouder Kasja Ollongren PTA verplaatsen naar Westpoort, het westelijk havengebied. Ook de gemeentelijke plannen voor verkeersbruggen over het IJ baren de Amsterdamse cruisesector zorgen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland