Rentel substation vertrekt voor offshore installatie

Het offshore substation wordt versleept naar het Rentel windpark voor de Belgische kust (foto: DEME)

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het offshore substation voor het Rentel windpark vertrekt op 12 januari vanuit de STX-werf in Saint-Nazaire naar het windpark voor de Belgische kust.

Het 1200 ton zware substation zal de elektriciteit exporteren die geproduceerd wordt door de 42 windturbines van het 309 MW Rentel offshore windpark, dat momenteel voor de Belgische kust wordt gebouwd. De offshore installatie van het substation zal worden uitgevoerd in de tweede helft van januari met het zware hijskraanschip van Scaldis, de ‘Rambiz’.

Het substation is gebouwd door een consortium bestaande uit DEME, STX France en General Electric. General Electric zorgde voor de knowhow over hoogspanningsuitrusting, STX voor de expertise in offshore elektriciteitstransmissie, terwijl DEME is gespecialiseerd in het leveren van totaaloplossingen voor de offshore windindustrie.

Vorig jaar heeft GeoSea met succes de funderingen en transitiestukken geïnstalleerd met het installatieschip ‘Innovation’, evenals de fundering voor het substation. DEME’s dochterbedrijf Tideway installeerde de infield- en exportkabels. De installatie van de turbines door GeoSea is gepland voor het tweede kwartaal van 2018. Met hun tiphoogte van 183 meter zijn het de grootste windturbines die tot nog toe in de Belgische Noordzee zullen worden geïnstalleerd.

Het Rentel-project draagt bij tot het bereiken van de Belgische doelstellingen voor 2020, de Europese klimaatnormen en de overgang naar duurzame energiebevoorrading door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kernenergie te verminderen. De eerste elektriciteit moet medio 2018 op het Belgische net worden geleverd.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland