Reders omarmen voorstel Green Deal voor scheepvaartsector

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders is tevreden over het voornemen van het nieuwe kabinet om met de scheepvaartsector een zogenoemde Green Deal af te sluiten. Het Regeerakkoord vermeldt dat er in de zeescheepvaart nog veel milieuwinst is te behalen.

De KVNR streeft naar een verdere verduurzaming van de zeescheepvaart conform het klimaatakkoord van Parijs. Gezien de onmisbaarheid van het zeevervoer voor de mondiale economie, de verwachte verdere groei van de mondiale bevolking en daarmee de mondiale economie zal ook het zeevervoer verder groeien. De milieubelasting moet echter fors naar beneden.

Eerder dit jaar jaar meldde dit vakblad dat IMO en EU botsen over het emissiebeleid voor de scheepvaart. Naast afspraken op mondiaal niveau, kunnen maatregelen op nationaal niveau volgens de KVNR zeer behulpzaam zijn om Nederlandse reders te ondersteunen om hun schepen zo snel mogelijk duurzamer te maken. "Een Green Deal zou bestaande knelpunten kunnen aanpakken zodat Nederlandse reders aan de slag kunnen. Veel mogelijke verbeteringen blijven nu uit omdat er geen beloning tegenover staat. Investeringen verdienen zich niet terug en worden dan ook niet gedaan. Verduurzaming kan tevens een versterking van de concurrentiepositie betekenen."

Een Green Deal zou in de visie van de KVNR vooral effectief zijn wanneer die positieve maatregelen bevat, die reders ondersteunen bij de verduurzaming. "Milieuverbeteringen afdwingen door strengere regels kan niet op nationaal niveau. Dat behoort bij de IMO te blijven liggen", aldus de KVNR.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 06-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland