Amsterdam richting 100 miljoen ton per jaar

Foto: Flying Focus

Branche: Havens | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

De haven van Amsterdam heeft in 2014 een recordoverslag behaald van 79,9 miljoen ton, een stijging van 1,4 procent.

Ook de gezamenlijke zeehavens aan het Noordzeekanaal (Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) boekten een mijlpaal met 97,4 miljoen ton (+1,7 procent). Dit bleek tijdens de nieuwjaarsreceptie op woensdag 7 januari in het Havengebouw.

Volgens president-directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam was 2014 een zeer succesvol jaar. Dit vooral dankzij het groene licht van de Amsterdamse gemeenteraad voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden. In 2015 gaat het havenbedrijf Visie 2030 uitvoeren, waarin technologie en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. Zo komen er een bedrijf dat plastic afval omzet in olieproducten en een loods voor startende bedrijven.

In Amsterdam steeg de overslag van olieproducten met 2 procent naar 52 miljoen ton. Ook droge bulk (steenkool en agribulk) steeg met 1 procent naar 34,4 miljoen ton. Daarentegen daalde roll on/roll off (personenauto’s en rollend materieel) met 13 procent. Ook daalde het aantal cruiseschepen in Amsterdam van 137 naar 126. Dit is deels te wijten aan de verouderde Noorderluis, waardoor de nieuwste cruiseschepen de hoofdstad niet meer kunnen bereiken. Deze terugloop werd gecompenseerd door IJmuiden met 56 aanlopen, tegen 39 calls in 2013. Wel groeide de riviercruisevaart in de hoofdstad onverminderd met 1685 aanlopen (+14 procent).

Ook Zeehaven IJmuiden NV, dat in 2014 zijn 25-jarig bestaan vierde, kan terugkijken op een goed jaar. Niet alleen nam de totale overslag in IJmuiden toe met 3 procent (17,3 miljoen ton), ook de omzet van de Hollandse Visveiling steeg met 7,5 procent naar 51,8 miljoen euro. Hierdoor heeft IJmuiden nu een binnenlands marktaandeel van 22,5 procent.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 06-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland