Provincie Noord-Holland helpt Tocardo bij doorstart

Branche: Offshore | Auteur: Lennart Kik | Publicatiedatum:

Tocardo Tidal Power kan een doorstart maken met steun van het Participatiefonds Duurzame Energie van de provincie Noord-Holland. Begin dit jaar werd Tidal failliet verklaard door de rechtbank Alkmaar en zag de toekomst er somber uit.

Getijdenstroom is een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. De grote voordelen van deze vorm van energie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de getijdenturbines ('onderwaterwindmolens'), de enorme beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

De vraag naar getijdenstroom neemt toe en daarmee ook de vraag naar het benodigde werkkapitaal om de projecten van Tocardo te financieren. Het bedrijf uit Den Oever heeft exclusieve rechten voor de ontwikkeling van vijf getijdeprojecten, onder meer in het Verenigd Koninkrijk (Fall of Warness en Wales) en in Nederland (Oosterscheldekering). De komende jaren moeten deze projecten operationeel worden.

Naast deze projecten beschikt Tocardo over negen turbines die operationeel zijn in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering. In Orkney (Schotland) bij het European Marine Energy Centre (EMEC) heeft het bedrijf een vergunning om een eerste offshore systeem te installeren en gedurende 20 jaar te exploiteren.

Duurzame economie

"Elektriciteit uit eb en vloed is een prachtige vorm van duurzame energie", zegt Bart Blokhuis, driecteur van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH). "Het team van Tocardo beschikt over de technologie, de kennis en de ervaring. Met onze investering stellen wij Tocardo in staat de kans te grijpen om getijdenenergie vanuit Nederland voor de wereld beschikbaar te maken."

PDENH investeert met aandelenkapitaal en verstrekt aanvullend een lening. Daarnaast hebben enkele particuliere aandeelhouders geld gestoken in de doorstart van Tocardo.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland