Prinsjesdag 2016 | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Koninklijke Marine

Prinsjesdag 2016

Jan Spoelstra | woensdag 21 september 2016
Marine, Maritieme Cluster

Tijdens Prinsjesdag 2016 werd bekend dat het Infrastructuurfonds en het Deltafonds voortaan automatisch verlengd worden, waardoor investeringen in onder andere vaarwegen en waterveiligheid voortaan gewaarborgd zijn. Defensie krijgt er jaarlijks 300 miljoen euro bij, een kleine opsteker voor de Koninklijke Marine. 

Het Infrastructuurfonds wordt voortaan ieder jaar automatisch verlengd. Dit betekent dat de financiering van wegen, het spoor, regionaal vervoer, waterwegen en het beheer en onderhoud van de Nederlandse infrastructuur tot in de lengte der jaren zeker is gesteld. Dat geldt ook voor het Deltafonds, waarmee investeringen in waterveiligheid en het waterbeheer worden gefinancierd. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maakte dit op Prinsjesdag namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer bekend. De afspraken volgen op het kabinetsbesluit van dit voorjaar om bij de begroting voor 2017 het Infrastructuurfonds al te verlengen met twee jaar, van 2028 naar 2030. 

Deltaprogramma 2017

Minister Schultz en staatssecretaris Dijksma trekken in 2017 5,9 miljard euro uit voor nieuwe infrastructuur en het beheer en onderhoud van de wegen, het spoor en de vaarwegen. Daarnaast is er in 2017 905 miljoen euro beschikbaar in het Deltafonds.

Toenemende kans op wateroverlast en hitte/droogte door het veranderende klimaat kan grote (economische) gevolgen hebben en biedt naar verwachting blijvende grote waterbouwprojecten voor Nederlandse baggeraars. Alle betrokken overheden gaan daarom een gezamenlijk Deltaplan opstellen voor een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting van Nederland, staat in het Deltaprogramma 2017 dat ook op Prinsjesdag is verschenen. Het Deltaprogramma bevat nu een Deltaplan waterveiligheid en een Deltaplan Zoetwater en vanaf volgend jaar komt daar dus een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie bij. 

Defensie

Defensie mag volgens de Miljoenennota volgend jaar 300 miljoen euro uitgeven. Koning Willem-Alexander sprak in de Troonrede over het benodigde extra geld voor Defensie “vanwege de veiligheidssituatie dichtbij en elders in de wereld”. In 2011 werd namelijk een miljard euro bezuinigd op Defensie, met afscheid van veel materieel en personeel tot gevolg. De miljoenen die Defensie dinsdag 20 september kreeg zijn niet voldoende om te voldoen aan de vraag van de NAVO om 2 procent bruto binnenlands product aan Defensie te besteden.

De begroting van Defensie, ruim 8,5 miljard euro in 2017, bedraagt 1,23 procent van het bbp (in 2016 1,2 procent). Volgens de richtlijn van de NAVO zou er 14 miljard euro naar Defensie moeten gaan.

Het is de bedoeling dat in 2020 weer 870 miljoen euro is toegevoegd aan het geslonken Defensiebudget, waarmee het nog altijd niet op het niveau komt van voor de grote bezuinigingen uit 2011. Er klinken dan ook blijvende kritische geluiden over investeringen in de krijgsmacht en Koninklijke Marine.

De Koninklijke Marine en de Defensie Materieel Organisatie willen tussen 2020 en 2030 nieuwe fregatten, onderzeeboten en mijnbestrijdingsvaartuigen in de vaart nemen. De vraag is of dat binnen de huidige begroting valt te realiseren.

Partners Maritiem Nederland