Prinses opent derde kolk Prinses Beatrixsluis

Branche: Baggeren, Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Onder toeziend oog van minister Van Nieuwenhuizen heeft prinses Beatrix de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein geopend. Met het luiden van een scheepsbel gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting.

Met de officiële opening komt een einde aan een periode van 2,5 jaar bouw. De cijfers zijn duizelingwekkend. De twee sluishoofden zijn ieder 30 x 60 meter. Elk sluishoofd bevat twee sluisdeuren die ieder 490.000 kilo wegen en 28 meter breed, 14 meter hoog en 6,25 meter dik zijn. In de derde kolk is 44.875 m3 beton en 17.900 ton wapening verwerkt.

Om ruimte voor de derde kolk en manoeuvreerruimte voor schepen te maken, is tevens het Lekkanaal verbreed. Ten noorden van de sluis is het kanaal tussen de 40 en 90 meter breder geworden en zijn 11 extra ligplaatsen gecreëerd. Ten zuiden van de sluis is het kanaal met maximaal 105 meter verbreed. Voor de volledige verbreding is 2 miljoen m3 materiaal ontgraven.

Consortium Sas van Vreeswijk

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Rijkswaterstaat en het consortium Sas van Vreeswijk. Het consortium is verantwoordelijk voor ontwerp, realisatie, financiering en het onderhoud voor 27 jaar van de Beatrixsluis. Voor financiering zijn Besix Group, RebelValley, TDP, Heijmans en Jan De Nul verantwoordelijk. Het ontwerp en de realisatie wordt uitgevoerd door Heijmans, Jan de Nul en Besix. Bij de 27-jarige onderhoudsperiode sluiten Agidens, Martens en Van Oord aan.

Voor Jan De Nul is de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis het eerste PPS-contract in Nederland. De Belgische maritieme aannemer was eerder betrokken bij de bouw van de Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen en werkte mee aan de bouw van binnenvaartsluizen in Harelbeke, Evergem en Ivoz-Ramet, en de nieuwe sluizen in het Panamakanaal. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland