Port of Rotterdam neemt applicatie Internet of Things in gebruik

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Havenbedrijf Rotterdam heeft een Internet of Things-platform laten ontwikkelen. De eerste applicatie - op het gebied van hydro/meteo - is onlangs in gebruik genomen. Via een netwerk van sensoren biedt het systeem actuele water- en weergegevens voor de planning en het management van het scheepsverkeer.

Het IoT-platform, dat in 2018 werd aangekondigd door de samenwerkende partners IBM, Cisco, Esri en Axians, is onder regie van het Havenbedrijf opgeleverd. “Een mooie stap in de ontwikkeling van Rotterdam als smartest port", zegt COO Ronald Paul. “Minstens even belangrijk is echter dat we dankzij het cloud platform en de gegenereerde real-time informatie over bijvoorbeeld infrastructuur, water- en weersomstandigheden, missie-kritische processen in de dienstverlening aan onze klanten verder kunnen verbeteren.”

Het IoT-platform biedt het havenbedrijf een veilige en betrouwbare basis om te innoveren met toegang tot nieuwe technologie zoals edge computing, real-time analytics, artificial intelligence, hyper-precise data en blockchain. Dat is nodig ook, want het havengebied is nog altijd volop in ontwikkeling, waarbij nieuwe fysieke infrastructuur ook digitaal steeds meer gewicht krijgt.

Zo genereren sensoren die op en in kademuren, meerpalen, (water)wegen en verkeersborden zijn verwerkt, op continue basis meetgegevens en kunnen ze communiceren met andere autonome systemen. Daarmee wordt de basis gelegd om in de toekomst autonome scheepvaart in de haven te faciliteren.

Proof of the pudding

De 'proof of the pudding' van het platform vormde de oplevering van de hydro/meteo toepassing. Het is de eerste keer dat het generieke IoT platform wordt ingezet voor een missie-kritische applicatie. Omdat de toepassing essentieel is voor de beslisondersteuning bij de veilige en efficiënte afhandeling van de scheepvaart., gelden de hoogste eisen op het gebied van beveiliging, betrouwbaarheid en standaardisatie.

 Ruim veertig sensoren

Het hydro/meteo-systeem verzamelt data over waterstanden, stroming, zoutgehalte, windsnelheid, windrichting en zicht via 44 sensoren in de haven in combinatie met voorspelmodellen, astronomische waarnemingen en gegevens van Rijkswaterstaat. Hiermee draagt de applicatie bij aan het verminderen van wachttijden en optimalisatie van aanleg-, laad/los-, en vertrektijden. Dankzij de technologie kan nauwkeuriger voorspeld worden wat, afhankelijk van het waterniveau, het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, onder garantie van een maximale lading.

Veel animo

Het Loodswezen, Rijkswaterstaat, milieudienst DCMR en diverse afdelingen binnen het Havenbedrijf maken gebruik van het hydro/meteo-systeem. De verwachting is dat het aantal gebruikers verder zal toenemen. Door gebruik te maken van wereldwijde en open standaarden is het voor externe partijen nog nooit zo eenvoudig geweest om te koppelen met deze real-time data. 

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland