Platform en fundatie in één keer geïnstalleerd | Maritiem Nederland
Nieuws

Platform en fundatie in één keer geïnstalleerd

Jan Spoelstra | woensdag 11 juni 2014
Offshore

Makkelijk te winnen gas is aan het opraken. Daarom moeten nieuwe goedkopere installatiemethoden ontwikkeld worden om ook kleinere velden rendabel te maken.

Scaldis Marine Contractors uit Antwerpen installeerde op 6 juni een minimum facility platform voor Wintershall Nederland. Bijzonder aan het project is dat het platform in Rotterdam al op de fundering is gezet en dat het in zijn geheel (1.550 ton) gehesen, getransporteerd en op zijn plaats gezet werd. Het kraanschip ‘Rambiz’ met twee niet-zwenkende kranen met een capaciteit van 3.300 ton (1.600 ton en 1.700 ton) voerde de operatie uit.

Scaldis directeur Marc Voorhuis stapt een week voor de operatie aan boord van het zojuist afgemeerde kraanschip Rambiz. “Bijzonder aan ons schip is dat het grote hijscapaciteit combineert met een grote mate van complexiteit van operaties die het schip aankan.” Wijzend naar het platform legt hij uit dat ze een constructie gaan hijsen die hoger is dan de kranen zelf en dat het object wordt gehesen aan de fundering van het platform, ver onder het zwaartepunt.

Loodrecht

Scaldis kreeg de klus in december en half februari gaf het de opdracht aan het bedrijf Innovative Input uit Ridderkerk om een nieuwe hijsbalk te ontwerpen, te laten bouwen en te laten certificeren. “Belangrijk bij dit soort projecten is dat de draden van de kranen loodrecht naar beneden blijven hangen en dat er geen horizontale krachten op de kranen ontstaan”, aldus Marcel van Meel, projectmanager bij Innovative Input, die trots om de 35 meter lange en 165 ton wegende hijsbalk loopt.

De draden van de twee kranen van de Rambiz hangen tijdens de operatie loodrecht naar beneden naar de hijsbalk. Vanuit de hijsjukken op de uiteinden van de hijsbalk lopen in totaal vier staalkabels naar de drie funderingen van het platform, vanuit elk juk één naar de dichtstbij gelegen twee funderingen en vanuit elk juk één naar de verste fundering. “Wanneer we gaan hijsen, hellen het platform en de fundering licht achterover, tegen de hijsbalk aan. Dat is in principe stabiel, maar door een klem die op de hijsbalk gemonteerd zit om de toren te klemmen, zorgen we ervoor dat de constructie met een hoog zwaartepunt niet kan kantelen”, aldus Van Meel. Ook zit aan de achterkant van de klem een contragewicht, zodat de hijsbalk niet kan kantelen. Door de dichtheid van de klem en het contragewicht gelijk te maken, blijft de hijsbalk ook onder water in evenwicht.

Uniek aan de werkwijze van de mannen op locatie is hoe ze met een nuchter boerenverstand naar de hijskabels, ophangpunten en zwaartepunten kijken en dat combineren met strenge veiligheidseisen en complexe sterkteberekeningen. Die laatste werden op kantoor bij Innovatieve Input gedaan en getoetst door klassebureau Lloyd’s Register. Van Meel: “Je kunt een hijsbalk die gecertificeerd is voor 3.200 ton niet testen. Met alle marges rekening houdend heb je dan een kraan van 5.000 ton nodig, en die zijn simpelweg niet beschikbaar voor een test.”

Terugverdienen

Scaldis beschouwt deze klus als de eerste, maar zeker niet de laatste in zijn soort. “Met het opraken van makkelijk te winnen gas, moeten er nu manieren gevonden worden platforms efficiënter en goedkoper te installeren, zodat gasbedrijven de voorheen minder rendabel geachte velden kunnen exploiteren”, aldus Voorhuis. Hij legt uit dat Scaldis de investering in het optuigen van de Rambiz niet in één klus zal terugverdienen. “Iedereen kijkt naar ons. Deze installatie past in de trend dat offshore constructies steeds vaker aan land afgebouwd worden, om ze in één keer met minimale offshore tijd te installeren.”

Het platform komt op de offshore locatie L6-B te staan, ten noordwesten van Den Helder in 35 meter water diepte. De putten moeten nog geboord worden en de leidingen aangelegd. De fundering bestaat uit drie zuigpalen, een soort tonnen met een open onderkant. Het bedrijf SPT Offshore uit Woerden brengt vervolgens onderdruk aan in de palen door het water eruit te zuigen, waardoor deze zich door de waterdruk 10 meter in de zeebodem ingraven.

Partners Maritiem Nederland