Philips van Dorp (1587 - 1652)

Auteur: Felix Huizinga | Publicatiedatum:

Haantje de achterste

Philips van Dorp wordt met een zilveren lepeltje in zijne doorluchtige mond geboren. Alhoewel het tij van de driestandenmaatschappij - geestelijkheid, adel en burgerij - aan het keren is, heeft Philips de wind mee. Zijn grootvader en vader hebben zich voor de Oranjes zeer verdienstelijk gemaakt. De eerste was succesvol bij de verdediging van Zierikzee, de laatste vocht een robbertje mee bij de slag van Heiligerlee (1568), werd watergeus en lag derhalve voor Den Briel. Flip, zoals Philips vaak wordt genoemd, heeft een streepje voor bij de Oranjes. En hoewel de adel steeds minder in de melk te brokkelen heeft, valt er voor onze held op zee nog wel wat eer te behalen.

 

Besluiteloos

Op zijn 33ste wordt Van Dorp benoemd tot kapitein ter zee. Maar al vrij snel gaat het mis. Tijdens een konvooivaart die schepen tegen de Duinkerker kapers moet beschermen, weten zij toch langs zijn schip te glippen doordat Flip te aarzelend optreedt. Aan de wal heeft het nieuws zich snel verspreid en het volk van Vlissingen hoont Flip de stad uit. In Veere vliegen de keien hem om de adellijke oren.

 

Van Dorp is overigens niet laf van aard. In 1624 krijgt hij een gouden ereketen omdat hij met de sabel een kaperschip neemt. Een jaar later helpt hij mee met de belegering van La Rochelle en krijgt hij van kardinaal Richelieu het rid-derkruis in de orde van Sint-Michaël. Maar zijn naam is al snel gevestigd: een besluiteloos mens die het zeer met zichzelf getroffen heeft.

 

Arrogant

Mede door het Franse succes wordt Van Dorp benoemd tot luitenant-admiraal van Zeeland. Een tikje aan de hoge kant, deze rang, maar bij ontstentenis van een hogergeplaatste kan hij met een hogere rang beter functioneren als waarnemend bevelhebber van de vloot. Van Dorp is verwaand, tactloos, onkundig en eigenzinnig; karaktereigenschappen die elkaar wel vaker goed kunnen verdragen.

 

Als Piet Heyn met de Zilvervloot op thuisreis door de Duinkerker kapers heen moet breken, weet Flip niet hoe snel hij met een smaldeel van tien schepen de haven van Vlissingen moet binnenlopen. De Staten van Zeeland geven hem ontslag. Stadhouder Frederik Hendrik vernietigt het ontslag, maar Flip staat wel op de wallenkant. Niet voor lang, want zijn opvolger Piet Heyn sneuvelt, en na lang aarzelen en veel getouwtrek wordt Van Dorp luitenant-admiraal van de Hollandse oorlogsvloot en daarmee opperbevelhebber van de Zeeuwse. Veel lieden die hij hard nodig heeft om op zee te kunnen functioneren, keren Flip de rug toe vanwege zijn onaangename karakter en bruuske optreden.

 

Van kwaad tot erger

Van Dorp krijgt ruzie met Maarten Harpertszoon Tromp, omdat hij schepen verspeelt die hij zou moeten beschermen. Hij faalt in het bevoorraden van zijn vloot, wat bijna leidt tot muiterij. Hij staat toe dat Engeland visvergunningen afperst en weigert orders uit Den Haag. Dan zijn de rapen gaar. Flip wordt in de Ridderzaal ontboden en aan de tand gevoeld. Iedereen heeft het gedaan, behalve Van Dorp. Hautain biedt hij zijn ontslag aan. De Staten-Generaal reageren in de trant van: ‘We weten niet wat we zonder u zouden moeten, maar we gaan het met onmiddellijke ingang toch proberen.’ Flip sterft op 65-jarige leeftijd, roemloos. Zelfs fatsoenlijk sneuvelen zat er voor hem niet in.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland