Overslag Dordrecht Inland Seaport stijgt naar 3,7 miljoen ton | Maritiem Nederland
Nieuws
Een overzicht van de clusters en bedrijven op Dordrecht Inland Seaport (beeld: Dordrecht Inland Seaport)

Overslag Dordrecht Inland Seaport stijgt naar 3,7 miljoen ton

redactie | donderdag 20 september 2018
Havens, Havenbedrijf Rotterdam

Het nieuwe bedrijventerrein Louterbloemen is een visitekaartje van de revitalisering van de Dordtse zeehavens die de gemeente Dordrecht en het Havenbedrijf Rotterdam zo’n vijf jaar geleden zijn gestart. De overslag van Dordrecht Inland Seaport steeg van 2013 tot en met 2017 met meer dan een miljoen ton tot ruim 3,7 miljoen ton.

Gemeente Dordrecht en het Havenbedrijf hebben samen 4 miljoen euro geïnvesteerd in de ‘make over’ van Louterbloemen. Naast het herinrichten van de openbare ruimte, is er een convenant afgesloten voor een betere handhaving door BOA Rotterdam en Stadsbeheer Dordrecht.

Eind 2017 waren er meer dan 4.000 mensen aan het werk in Dordrecht Inland Seaport. “De revitalisering wordt weerspiegelt in stijgend vertrouwen van ondernemers in het gebied", constateerde wethouder Maarten Burggraaf bij de opening. "Niet alleen is het aantal bedrijven toegenomen, maar ook daar reeds gevestigde ondernemers hebben fors geïnvesteerd. Ik denk dan aan Standic, Silo Dordrecht, ZHD, Jansen Reycling group, Meijndert Tanktransport, Quartzline, VSM, DSV Air&Sea​, Engie, Valk Logistics en Dimco.” 

Hotspot

“Naast de opknapbeurt voor Louterbloemen hebben we ook de havens op diepte gebracht en Kilkade 7 gereed gemaakt voor verdere ontwikkeling”, aldus Ronald Paul, chief operational officer van het Havenbedrijf Rotterdam. “Ook zijn de OV-verbindingen sterk verbeterd. Voor de komende jaren staat de optimalisatie van de Wilhelminahaven op het programma, met onder meer ligplaatsen voor de binnenvaart en een duwbakvak. Dordrecht groeit zo echt uit tot een hotspot voor bulkoverslag, maritieme maakindustrie en logistiek dienstverleners.”

Dordrecht Inland Seaport beslaat zo’n 290 hectare, waarvan 172 hectare bedrijfsterrein. De maximale diepgang voor scheepvaart bedraagt 9,45 meter.

Partners Maritiem Nederland