Open markt voor baggeraars in China | Maritiem Nederland
Nieuws

Open markt voor baggeraars in China

Wendy Kwanten | woensdag 12 juli 2006

Al jaren azen de grote Nederlandse baggeraars op toegang tot de veelbelovende Chinese markt. Formeel gelden er echter allerlei beperkingen voor buitenlandse bedrijven in China. Zo is het een voorwaarde dat een buitenlands baggerbedrijf met een Chinese partij in een gezamenlijke onderneming werkt. Tot op heden zijn dan ook slechts incidenteel projecten toegewezen. De Nederlanders moesten overigens wel even wennen aan de Chinese manier van werken.

Evengoed is intussen een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen de haven van Shanghai en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Wederzijdse hulp bij ontwikkeling van de havens is een van de doelstellingen.

Havendirecteur Xu Pei Xing van Shanghai voert momenteel gesprekken met Nederlandse baggerbedrijven. Alle Chinese havens willen uitbreiden. Daarnaast moeten tal van rivieren worden uitgebaggerd, om de kwaliteit van de binnenvaart te verbeteren. Omdat de goederenstromen gestaag groeit en het Chinese wegennet vol raakt, willen de autoriteiten deze werkzaamheden bespoedigen. Volgens Xu Pei Xing komt China niet alleen capaciteit tekort. Ook moderne materialen, kennis en ervaring zijn nodig om alle Chinese haven in hun uitbreidingsplannen te voorzien.

Partners Maritiem Nederland