Olietanker Seatrout loopt vast op Westerschelde | Maritiem Nederland
Nieuws
In het Nauw van Bath op de Westerschelde lopen regelmatig schepen vast

Olietanker Seatrout loopt vast op Westerschelde

redactie | woensdag 20 september 2017
Zeevaart

Na een aanvaring met een ander schip is de lege Duitse olietanker Seatrout vastgelopen in het Nauw van Bath op de Westerschelde. Pas bij de derde poging lukte het de 188 meter lange tanker vlot te trekken.

Bij de aanvaring waren drie schepen betrokken: de Seatrout en de Usolie, die beide uit Antwerpen kwamen, en een opvarend schip. Vanwege het opvarende schip moesten de Seatrout en de Usolie uitwijken, waarbij ze zo dicht bij elkaar kwamen dat tussen deze twee schepen een aanzuigende werking ontstond. Een aanvaring volgde en uiteindelijk strandde de Seatrout.

Veel bekijks

Een eerste reddingspoging mislukte. Later op de middag, toen de waterstand hoog genoeg was, lukte het wel de tanker los te trekken. In de tussentijd trok het vastgelopen schip veel bekijks vanaf de dijk bij Bath. 

Het andere schip, een bulkcarrier, kon op eigen kracht naar de haven van Antwerpen varen, waar de schade wordt opgenomen. Voor schepen langer dan 200 meter geldt op de Westerschelde sinds acht uur vanochtend een op- en afvaartverbod. Hierdoor kunnen verschillende schepen niet uit en niet naar Antwerpen komen.

Het Nauw van Bath waar de aanvaring plaatsvond, is een relatief smalle vaargeul op de plaats waar de Westerschelde in de (Belgische) Schelde overgaat. Ook afgelopen maand liep hier een containerschip vast.

Partners Maritiem Nederland