Speedboten Kustwacht niet geschikt voor ruwe zee

Kustwacht inspectieschip 'Barend Biesheuvel'. Foto: Flying Focus

Branche: Scheepsbouw, Visserij, Zeevaart | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

Door een verkeerd geformuleerde Europese aanbesteding, zit Rijkswaterstaat nu met twee nutteloze Italiaanse speedboten twv een miljoen euro opgescheept.

Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen op 20 augustus de Tweede Kamer moeten laten weten naar aanleiding van een WOB verzoek van de Volkskrant.

De twee in 2015 bij de Italiaanse werf Arimar bestelde speedboten zijn bedoeld voor kustwachtschip 'Barend Biesheuvel'. Met dit grootste inspectieschip als uitvalsbasis moeten de boten onder meer vissers die illegale activiteiten ontplooien verassen en op heterdaad betrappen.

De zogenaamde RHIB's (rigid hull inflatable boat) moeten daartoe senl (ca 60 km/h) door hoge golven kunnen varen. Maar deze combinatie-eis lijkt tijdens de Europese aanbesteding niet goed omschreven en/of de Italiaanse werf heeft het eisenpakket niet begrepen. Na praktijktests blijken de boten op rustig water de gewenste snelheid te halen, maar op ruwe zee kunnen de boten omslaan.

Hett artikel in de Volkskrant spreekt verder over een eerdere kat-in-dez-zak aankoop bij RWS. De vorige twee boten voldeden ook niet aan de eisen, en dat leidde zelfs tot een ernstig ongeval.

De boten van totaal ongeveer een miljoen euro heeft RWS vorige maand tevergeefs proberen te veilen voor minimumprijs van 75.000 euro. Voor werkzaamheden op rivieren zijn de boten verder te zwaar, nu wordt gekeken of de boten in het Caribisch gebied ingezet kunnen worden.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland