North Sea Port wil waterstof- en CO2-transport via buisleiding

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

North Sea Port kondigt een onderzoek aan naar de bouw van een grootschalige buisleidinginfrastructuur. De buisleidingen kunnen worden gebruikt voor het transport van CO2, maar ook om waterstof te verdelen of om bijvoorbeeld de restgassen van ArcelorMittal in te zetten als grondstof bij Dow Chemicals.

De buisleidinginfrastructuur helpt volgens North Sea Port om de CO2-uitstoot in het grensoverschrijdende havengebied te verminderen en de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. 

Het project Clean Underground Sustainable Transport (CUST) is een initiatief van North Sea Port, Stad Gent, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen, Provincie Zeeland en de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat. Het onderzoek loopt tot 30 juni 2019. 

De verwachting is dat een buizeninfrastructuur ook bijdraagt aan de leefbaarheid van de havenregio. Hoe meer transport via de leidingen, hoe minder er over de weg en het water moet gebeuren. Daarnaast zal het netwerk aan buisleidingen ook nieuwe bedrijven aantrekken en de concurrentiepositie van de bestaande industrie versterken, wat tot extra werkgelegenheid kan leiden.

Aanbesteding

Voor het haalbaarheidsonderzoek (dat door North Sea Port wordt aanbesteed) is 175.000 euro beschikbaar. North Sea Port, Smart Delta Resources, de Provincie Zeeland, de Stad Gent en de ministeries van EZK en I&W dragen bij aan de financiering. Ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen is in de uitvoering betrokken. De voorlopige gunning van de verkenning ging naar een consortium van Royal HaskoningDHV, CE Delft, Sitech en M-Tech. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland