North Sea Port test innovatieve kade-inspectie

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Ook bij het beheer van de haveninfrastructuur zijn innovaties mogelijk. Voor de inspectie van de kades maakt North Sea Port tot nu toe gebruik van duikers. Op 26 juni vond in Terneuzen een proef plaats met een 'hightech' onderwaterrobot. 

De onderwaterrobot van Asset.Insight is uitgerust met diverse sensoren, zoals ultrasoon, laser, PEC, sonar en een high-resolution-camera. De metingen van de inspectie zijn nauwkeurig en worden goed leesbaar weergegeven op een dashboard. Daarnaast is de inzet van een robot onder water veiliger dan bij een inspectie door een duiker. Bijkomend voordeel is dat schepen gewoon kunnen blijven varen. North Sea Port zet hiermee in op innovatieve ontwikkelingen voor het beheer van de haveninfrastructuur.

Kades worden continu belast door schroefbewegingen en het draaien van schepen. Herstel is vaak kostbaar. Wordt niet tijdig gedetecteerd of er scheuren gaan ontstaan, dan brengt dat economische en veiligheidsrisico’s met zich mee.

Waardevolle data

“Inzicht krijgen in de dikte van de kademuren, scheuren en defecten zonder het vaarverkeer te storen, is een grote meerwaarde om aan de slag te gaan met deze innovatieve kade-inspectie”, zegt Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

Kars Quist, commercieel directeur van Asset.Insight: “Het meest waardevolle aan deze onderwaterrobot zijn de data die we verzamelen en ontsluiten naar onze klanten. Dit zorgt ervoor dat de haven data-gedreven besluiten kan nemen voor het efficiënt plannen van beheer en onderhoud. Dit bespaart veel geld en tijd.”

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland