North Sea Port rondt kaap van 70 miljoen ton goederenoverslag

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Dankzij een stijging van 5,5 procent van de goederenoverslag via zeevaart rondde North Sea Port in 2018 de kaap van 70 miljoen ton. Ruim een jaar na de start als fusiehaven bevestigt North Sea Port haar positie als bulkhaven en specialist in stukgoed.

Bijna de helft van de goederenoverslag via zeevaart is droge bulk. Deze nam toe tot 32,8 miljoen ton (+4,6%). Een sterke bouwmarkt zorgde voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie – steeg licht. Ook de overslag van landbouwproducten ging erop vooruit.

De overslag van natte bulk steeg naar 20,5 miljoen ton (+6,3%) wat vooral te danken is aan een sterke groei van de (petro)chemische sector en biodiesel. De overslag van conventioneel stukgoed kwam op 11,8 miljoen ton (+4,5%). Met een zeer sterke groei van 61 procent kwam de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 1,7 miljoen ton. Dit is het gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. Enkel ro/ro daalde licht tot 3,5 miljoen ton (-3,4%).

Ook binnenvaart

Niet alleen de overslag via zeevaart kende een recordjaar, ook voor de binnenvaart is dit weer het geval. De binnenvaart kende een toename van 2,5 procent, wat het totaal op 58 miljoen ton bracht. Met een overslag via zeevaart van 70,3 miljoen ton en via binnenvaart van 58 miljoen ton boekte North Sea Port in 2018 een totale overslag van 128,3 miljoen ton. Hier mag nog 10 tot 12 miljoen ton overslag via pijpleidingen worden bijgeteld.

Groei vlakt af

Sinds medio 2018 vlakt de groei van de goederenoverslag engiszins af. Voor 2019 is North Sea Port 'licht optimistisch'. De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de Brexit per 29 maart 2019 en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland