North Sea Port met recordcijfer van start | Maritiem Nederland
Nieuws
De fusiehaven positioneert zich als specialist in de overslag van bulkgoederen en stukgoed (foto: North Sea Port)

North Sea Port met recordcijfer van start

redactie | donderdag 18 januari 2018
Havens

De overslag via zeevaart van North Sea Port bedroeg 66,6 miljoen ton in 2017. In vergelijking met de overslagcijfers in 2016 van de gefuseerde havenbedrijven van Vlissingen/Terneuzen en Gent is dit een toename van 6,9 procent.

Het totale overslagcijfer van zeevaart en binnenvaart kwam uit op 123,1 miljoen ton, met een bijdrage van de binnenvaart van 56,5 miljoen ton.

North Sea Port is vooral sterk in de overslag van bulkgoederen (onder meer ijzererts, kolen, voeding, granen en meststoffen). Maar ook met de overslag van stukgoed (staal, papier, hout, fruit en projectlading) maakt North Sea Port deel uit van de de kopgroep van Europese havens.

Droge bulk staat voor zowat de helft van de goederenoverslag via zeevaart (47%). Vloeibare bulk neemt bijna een derde in beslag (29%). Bijna een vijfde van het volume is conventioneel stukgoed (17%). De overslag van ro/ro (6%) en containers (2%) maakt het plaatje compleet.

In 2017 boekte het havengebied Zeeland een goederenoverslag via zeevaart van 34,1 miljoen ton dankzij een sterke tweede jaarhelft. Met 2,7 procent meer dan in 2016 is dit het derde beste resultaat ooit. Vooral bij vloeibare bulk, containers en droge bulk is de stijging merkbaar. De overslag via binnenvaart kwam uit op 33,5 miljoen ton, het beste resultaat ooit. Hierdoor komt de totale overslag op het hoogste peil dat ooit werd bereikt zijnde 67,6 miljoen ton.

De totaalcijfers geven echter niet alle activiteiten weer. Bij deze cijfers mogen zowat 10 miljoen ton vloeibare bulk in de vorm van ruwe olie worden bijgeteld die via pijpleidingen de haven binnenkomt – traditioneel zit dit er immers niet in opgenomen. Daarnaast was er een sterke groei in 'niet-tonnage gerelateerde activiteiten zoals de offshore. Ook dit wordt klassiek niet in de overslagcijfers vermeld.

Het havengebied Gent behaalde in 2017 met 32,5 miljoen ton het beste resultaat ooit én een tweede record op rij inzake de overslag via zeevaart. De toename met 11,7 procent is voornamelijk te danken aan de recordtoename in de overslag van droge bulk. De overslag via binnenvaart bedroeg 23 miljoen ton, 5,1 procent beter dan in 2016. De totale overslag van zeevaart en binnenvaart kwam uit op 55,5 miljoen ton, 4,5 miljoen ton meer dan in 2016.

Uitgegeven grond

In 2017 gaf North Sea Port 44,6 hectare grond uit. In Zeeland werd er in totaal 19,5 hectare grond uitgegeven waarvan 11,2 hectare in erfpacht en 8,3 hectare werd verkocht. In Gent werd in het totaal 25,1 hectare uitgegeven; 9,4 hectare in concessie en 15,7 hectare betrof uitbreidingen van bestaande concessies.

North Sea Port heeft momenteel 1.000 hectare grond ter beschikking om aan investeerders uit te geven. De fusiehaven staat voor een toegevoegde waarde van 13,3 miljard euro. In het grensoverschrijdende 60-kilometer-lange havengebied er 98.680 mensen.

Partners Maritiem Nederland