Noren brengen breedband naar zee | Maritiem Nederland
Nieuws
Een breedband telecomsysteem kan ingezet worden bij oliebestrijding.

Noren brengen breedband naar zee

Christian Jongeneel | woensdag 9 augustus 2017
Offshore

Om snelle communicatie bij olielekken op zee te faciliteren, is Noorwegen begonnen met het uitrusten van onder meer schepen en vliegtuigen met een breedband telecomsysteem om bijvoorbeeld live videobeelden te kunnen delen.

Het systeem, Maritime Broadband Radio (MBR) genaamd, is ontwikkeld door Kongsberg, een leverancier van hightechsystemen voor de maritieme en defensie-industrie. De aanleg van een netwerk op zee kent een groot aantal technische uitdagingen. Sommige objecten bevinden zich op een afstand van enkele tientallen meters van elkaar (bijvoorbeeld als een schip een booreiland nadert), andere op tientallen kilometers, misschien wel voorbij de horizon. Dat vergt totaal verschillende vermogens voor de signalen. Ook de zendrichting ligt niet vast: het kan een ander schip zijn, een vliegtuig of een onderwaterrobot. En dan zijn er nog voorbijvarende schepen, golven en slecht weer die de transmissie bemoeilijken.

De door Kongsberg ontwikkelde oplossing bestaat uit een unit met maar liefst zestig antennes, die gebruikmaken van de 5 GHz band, waarin ook de snelste varianten van WiFi zich bevinden. Zeventien programmeerbare chips verwerken de signalen. Samen kunnen ze 40 gigabit per seconde aan, genoeg voor drie ongecomprimeerde, hogeresolutie-videokanalen. Naast snelheid is het echter vooral betrouwbaarheid die het systeem volgens Kongsberg uniek maakt: MBR houdt contact onder omstandigheden waar andere systemen het verliezen.

De MBR-units zoeken elkaar automatisch op om een ad hoc netwerk te vormen. Ze kunnen dus ook elkaar als tussenstation gebruik om data van de ene naar de andere unit te verzenden. Er is geen andere infrastructuur nodig aan boord om het netwerk op te bouwen. Een normale ethernet-aansluiting verbindt de unit met het scheepsnetwerk. Klein zijn de units overigens niet: een tiende kubieke meter groot en zestien kilo zwaar.

Na jarenlange tests is het systeem klaar voor grootschalige toepassing. De overheid en de verzamelde Noorse oliebedrijven hebben aangekondigd al hun schepen ermee te gaan uitrusten. Eerder werd al een vliegtuig van de kustbewaking ervan voorzien. Het vliegtuig dient vooral als tussenstation om grotere afstanden te overbruggen. De hoop is dat door betere informatie-uitwisseling de milieu-impact van olielekken verlaagd kan worden.

Partners Maritiem Nederland