Noordelijk scheepsbouwcluster zoekt weg omhoog

Branche: Scheepsbouw | Auteur: Karin Broer | Publicatiedatum:

Samenwerking in de Maritieme Board Groningen, financiering via het scheepvaartfonds van NESEC en meer efficiëntie dankzij een robotiseringsproject. Met deze drie maatregelen deels gefinancierd door de provincie Groningen moet het Noordelijk scheepsbouwcluster de weg omhoog weer vinden.

“Er liggen kansen in innovatie, kansen in automatisering en robotisering, als er de bereidheid is om met zijn allen dit aan te pakken”, zegt gedeputeerde Patrick Brouns tijdens een drukbezochte netwerkbijeenkomst in het stadion van FC Groningen op 17 maart. Met samenwerken komen we verder, dat is de rode draad van deze middag. Brouns’ hart ligt bij de sector, want zijn carrière begon er ooit. Ook op economische gronden is het belangrijk deze sector te behouden met een omzet van 1,3 miljard euro en 4300 banen in Noord-Nederland.

“Als er niks gebeurt, dan vraag ik mij af of we het nog vijf jaar kunnen uithouden”, zegt Harry Doze van adviesbureau Marstrat. In opdracht van de provincie bracht hij afgelopen jaar de stand van zaken in het maritieme cluster in beeld. Het is geen florissant beeld: faillissementen, smalle marges, slechte jaren, vergrijzing, en een afname van kritische massa – “drie is tegenwoordig al een serie”.  Doze: “De continue downsizing heeft een effect op investeringsmogelijkheden.” Maar er liggen ook kansen in duurzaamheid, de energietransitie en een verouderde vloot. Reders zullen hun vloot toch up-to-date moeten brengen.

Hoe het tij te keren? Doze wijst op succesvolle regionale initiatieven in Noorwegen, maar ook op voorbeelden uit eigen historie: Conoship en Centraalstaal. Doze: “Centraalstaal is opgericht door de Groninger werven omdat ze niet allemaal een snijmachine konden kopen. Door samenwerking konden ze wel die stap zetten.”

Duitsland als schrikbeeld

De recent opgerichte Maritieme Board Groningen krijgt een belangrijke rol in de regionale samenwerking. De provincie financiert en faciliteert het secretariaat de eerste twee jaar voor 48.000 euro per jaar. Voorzitter is Egbert Vuursteen, ceo van Royal Wagenborg. Zijn schrikbeeld is Duitsland, waar het aantal zeeschepen in zes jaar tijd terugliep van 4500 naar 2000. Vuursteen: “Een heel cluster is aan het imploderen van werven, subcontractors, rederijen. Van de Champions League naar de amateurs. Als we niet willen wat er in Duitsland gebeurt, dan moeten we samenwerken en openstaan voor ideeën.”

‘Als we niet willen wat er in Duitsland gebeurt, moeten we samenwerken en openstaan voor ideeën’

Belangrijk probleem is de financiering van schepen en dan met name short sea. Veel reders krijgen nieuwbouwplannen niet bij de banken gefinancierd. Het Nesec Shipping Debt Fund (NSDF) kan een belangrijke rol spelen als alternatieve financiering. Helemaal rond is dit fonds van 250 miljoen euro nog steeds niet – Pieter van der Burg, directeur van Nesec, hoopt eind juni – maar het grootste deel is wel bij elkaar. De rijksoverheid staat garant voor 200 miljoen euro en de provincie Groningen neemt deel met een lening van 15 miljoen. De overige 35 miljoen moet komen van verzekeraars, pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Nesec komt een dag per week spreekuur houden op het provinciehuis in Groningen.

Robotisering

De derde belangrijke impuls is robotisering. De provincie draagt 48.000 euro bij voor het opstellen van een businessplan voor een ‘automatiseringfabriek’, zoals Brouns het noemt. Een samenwerkingsverband à la het oorspronkelijke Centraalstaal, waarbij de scheepswerven bijvoorbeeld een ‘gezamenlijke robotiseringsunit’ in het leven roepen. Martstrat, Conoship en NMT zijn de trekkers van dit project. Òf er voldoende draagvlak is voor een dergelijk initiatief is nog een te onderzoeken vraag. In de wandelgangen waren er verschillende geluiden te horen.

Jules Blokhuis projectmanager van Koninklijke Niestern Sander, die een inventarisatie naar de mogelijkheden van robotisering in de sector presenteerde, vindt het in ieder geval tijd voor een andere manier van werken. “We leven in tijd van autonoom varen en bluetooth, maar het schip wordt nog steeds met de hand in elkaar gezet.” Hij wijst er op dat de lage lonenlanden al verder zijn met robots.

De variatie in opdrachten op de Noordelijke werven maakt automatisering niet zo gemakkelijk, maar hij rekent voor dat nu al 18 procent van de lasuren op een schip te automatiseren is. Ook hij sluit af met: “We moeten samenwerken, als we niks doen verdwijnen in de geschiedenisboeken.”

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland