Nieuwe zeesluis IJmuiden komt net op tijd | Maritiem Nederland
Nieuws
Impressie van de nieuwe sluis

Nieuwe zeesluis IJmuiden komt net op tijd

Antoon Oosting | dinsdag 14 augustus 2012

Als volgens de huidige planning in het derde kwartaal van 2015 met de aanleg kan worden begonnen, zal de nieuwe, grote zeesluis van IJmuiden er maar net op tijd zijn.

Tegen die tijd verwacht Haven Amsterdam toch echt aan de grenzen van de capaciteit van de Noordersluis te zitten. In het naar beneden bijgestelde scenario van de verwachte groei welteverstaan. Want zou de groei volgens het eerdere optimistische scenario verlopen dan ontstaan er al in 2016 wachttijden voor de passage van de uit 1929 daterende sluis.
Maar zo hard groeit de wereldscheepvaart niet meer met de dubbele recessie waarin Europa is komen te verkeren. En dan doet de havenregio Amsterdam het nog redelijk met een totale groei van de overslag 0,5 procent in het eerste halfjaar. De haven van Amsterdam noteert zelf een plus van 1,5 procent maar dat wordt door mindere resultaten van de havens van Zaanstad, IJmuiden (Tata) en Beverwijk iets omlaag gehaald. Daarmee handhaaft de havenregio Amsterdam zich als vierde haven van Europa achter Rotterdam, Antwerpen en Hamburg, maar voor de Russische Zwarte Zeehaven Novorossysk.

 

Doorgroeien
Havendirecteur Dertje Meijer hoopt voor heel 2012 met een naar verwacht beter tweede halfjaar uit te komen op een uiteindelijke groei van 1,5 procent, “eerder erboven dan eronder”, aldus Meijer. De totale overslag van de havens langs het Noordzeekanaal bedroeg vorig jaar 92 miljoen ton waarvan Amsterdam ruim driekwart (tegen de 80 miljoen ton) doet. De maximale capaciteit van de sluis bedraagt circa 95 miljoen ton. Met de nieuwe sluis hopen de havens achter de sluis weer te kunnen doorgroeien naar circa 125 miljoen ton in 2020.  
Na de dit voorjaar genomen beslissing om de sluis inderdaad te gaan aanleggen, verkeert het project nu in Planfasestudie 2 waarbij wordt gekeken hoe de sluis exact kan worden ingepast. Vast staat dat hij tussen de huidige Midden- en de Noordersluis, en vooral parallel aan de laatste moet komen. De lengte van 500 meter staat vast maar de breedte van minimaal 65 en maximaal 70 meter varieert nog, afhankelijk van de inpassing van de rechte roldeuren. De diepte staat gepland op 18 meter. Daarmee zal de nieuwe sluis diep en breed genoeg zijn voor de grootste containercarriers (circa 14.000 TEU) en cruiseschepen (circa 225.000 GT) die er momenteel rondvaren en bulkcarriers tot circa 250.000 ton draagvermogen (DWT). Alleen de grootste bulkcarriers zoals de 'Vale Rio' (400.000 ton DWT, 362 meter lang, 65 meter breed en een diepgang 23 meter maximaal) blijven op Rotterdam aangewezen.

Partners Maritiem Nederland