Nieuwe schepen Doeksen arriveren in Harlingen | Maritiem Nederland
Nieuws
De twee LNG-catamarans aan boord van zware-ladingschip Sun Rise (foto: Rederij Doeksen)

Nieuwe schepen Doeksen arriveren in Harlingen

redactie | woensdag 29 mei 2019
Scheepsbouw

De twee nieuwe LNG-schepen van Rederij Doeksen arriveren op 29 mei in Harlingen. Ze vertrokken 8 maart aan boord van zwareladingschip Sun Rise vanuit Vung Tau (Vietnam), waar de catamarans zijn gebouwd. Na aankomst worden de schepen naar Nesta Shipping gesleept, waar de verdere afbouw plaatsvindt. Vanaf 7 januari varen ze in de dienstregeling op de lijnen Terschelling en Vlieland.

Het zwareladingschip Sun Rise arriveerde op 27 mei rond 21.00 uur op de rede bij Texel. Na een inspectie door de bouwcommissie van Rederij Doeksen is begonnen met het ‘losmaken’ van de schepen. Hiervoor worden de sjorkabels en de blokken waarmee de schepen zeevast gezet zijn en die zijn vast gelast op het dek van de Sun Rise, losgemaakt. Door de ballasttanks vol te laten lopen wordt het schip gedeeltelijk afgezonken.

De LNG-schepen kunnen nog niet varen maar worden naar Harlingen gesleept. Voor deze sleepklus worden maar liefst zeven sleepboten ingezet. Beide schepen worden gesleept door één sleepboot, terwijl ze aan de achterzijde ‘op koers’ worden gehouden door twee kleinere sleepboten. De zevende sleepboot is ‘reserve boot’ en ter algemene assistentie. De route gaat via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes naar Harlingen. Als alles volgens planning verloopt, arriveren de nieuwe catamarans tussen 18.00 en 19.00 uur in Harlingen.

Schonere uitstoot

De ingebruikname van de nieuwe schepen is een betekenisvol moment voor zowel het behoud van het waddengebied als de toekomst van de regio. De keuze voor LNG als brandstof betekent substantieel minder uitstoot van schadelijke emissies als fijnstof (ca. 95% minder), SOx (100% minder) en NOx (ca. 90% minder) dan varen op reguliere gasolie. Ook worden de schepen voorzien van talloze milieusparende en efficiency verhogende toepassingen. Zo wordt restwarmte omgezet in elektrische energie voor het aandrijven van de boegschroeven en zijn aan boord zonnepanelen geplaatst, die de opgewekte energie leveren aan het scheepsnet.

Wereldprimeur

Op technisch gebied vormen deze schepen een primeur. Het zijn de allereerste single fuel LNG-veerboten in Nederland en de allereerste schepen ter wereld, waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks een vaste schroef aandrijven.

Partners Maritiem Nederland