Nieuwe methode om drijvend monopiles te installeren | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuwe methode om drijvend monopiles te installeren

Temporary Works Design en Barge Master hebben een methode ontwikkeld om monopiles voor offshore windturbines drijvend te installeren. Daardoor kunnen offshore windturbines in dieper water geïnstalleerd worden, zonder het tijdrovende proces van het ‘opkrikken’ van installatieschepen en zonder beperkingen in kraancapaciteit.

Dat maakten de twee bedrijven op 10 augustus bekend. Offshore windparken zullen steeds verder op zee en in dieper water geïnstalleerd worden. Dat betekent dat de huidige jack-up installatieschepen onvoldoende kraancapaciteit (tot ca. 1.300 ton) hebben voor de zwaardere monopiles en bovendien zijn de poten niet lang genoeg om deze schepen op de bodem vast te zetten.

Als alternatief keken Temporary Works Design (TWD) en Bargemaster naar de mogelijkheid om grote kraanschepen in te zetten voor het in de zeebodem heien van de monopiles. De uitdaging die dan volgt is het volledig stil houden van de monopile wanneer deze in de takels van een deinend kraaschip hangt. Voor die toepassing ontwikkelden de bedrijven de Motion Compensated Pile Gripper die de bewegingen van het schip tegen gaat.

TWD en Barge Master onderzochten deze innovatie voor bestaande en nieuw te bouwen zware kraanschepen. Met name de interactie tussen de gripper en het systeem voor dynamische positionering aan boord van het kraanschip vergde veel studie.

De bedrijven durven de voorspelling aan dat deze installatiemethode op termijn 40% in de kosten van installatie scheelt. Dat komt vooral doordat de charterprijs van gewone kraanschepen lager ligt dan die van jack-up schepen en doordat offshore contractors het tijdrovende proces van het jacken over kunnen slaan. Bijkomend voordeel zijn de veel grotere monopiles die op deze wijze in de takels gehangen kunnen worden.

Het ontwerp staat vooralsnog in de kinderschoenen, in 2018 verwachten Barge Master en TWD een werkend prototype te kunnen demonstreren.

 

Partners Maritiem Nederland