Nieuwe hoppers Van Oord gaan varen op LNG

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Van Oord heeft twee sleephopperzuigers met een beuninhoud van 10.500 m3 besteld. Bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe schepen staat duurzaamheid voorop. Beide baggerschepen worden uitgerust met een LNG-installatie.

De opdracht aan Keppel Singmarine die de schepen op haar werf in Singapore gaat bouwen is in lijn met het innovatieve investeringsprogramma van Van Oord. De nieuwe sleephopperzuigers vervangen bestaande schepen en sluiten aan bij de ambities om de vloot economischer en energiezuiniger te maken.

Beide schepen worden in 2021 geleverd. Ze hebben een beuncapaciteit van ongeveer 10.500 m3 elk, zijn 138 meter lang en 28 meter breed. De schepen worden uitgerust met één zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwater baggerpomp, twee binnenboord baggerpompen, vijf bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.500 kW. De accommodatie is geschikt voor 22 personen.

In april nam Van Oord al haar eerste LNG-aangedreven kraanschip - de 'Werkendam' - in gebruik. "Deze ultra-moderne schepen versterken de middenklasse van onze sleephopperzuigers", zegt chief operational officer Paul Verheul. "Met de investering van deze twee hoppers doen we meer ervaring op met LNG als alternatieve brandstof in dit segment baggerschepen."

Energie-efficiëntie

Tijdens de ontwerpfase werd speciale aandacht besteed aan de energie-efficiëntie van de schepen. De zogenoemde Tier III-schepen (genoemd naar de emissiestandaarden van de IMO, red.) worden uitgerust met dual fuel-motoren. Volgens Van Oord zorgt het ontwerp voor een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik en bijgevolg een daling van de CO2-uitstoot. De schepen worden uitgerust met innovatieve en duurzame systemen en krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation. Van Oord heeft de schepen in eigen huis ontworpen in samenwerking met het Groningse ontwerp- en ingenieursbureau DEKC Maritime.

De nieuwe schepen gaan onder Nederlandse vlag varen. De huidige vloot van Van Oord telt ruim twintig sleephopperzuigers met een capaciteit variërend van 1.000 m3 tot 38.000 m3. De hoppers werken wereldwijd en worden ingezet voor kustversterking, landwinning, havenprojecten en het verdiepen van vaarwegen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 10-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland