Nieuw patrouillevaartuig Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws

Nieuw patrouillevaartuig Amsterdam

Bart Stam | woensdag 23 augustus 2006

Motoren met lage emissies

Haven Amsterdam heeft sinds 20 juni een nieuw patrouillevaartuig, genaamd Triton. Damen Shipyards in Gorinchem heeft het schip van 2,1 miljoen euro gebouwd, bedoeld voor zowel surveillancevaart als het regelen van het scheepvaartverkeer. Haven Amsterdam gaat de patrouilleboot ook inzetten voor personen- en goederenvervoer bij calamiteiten en het redden van drenkelingen.

 

Triton heeft een lengte van 19,80 meter, een breedte van 5,45 m, een holte van 2,30 m en een diepgang van 1,50 meter. Het schip kan maximaal 45 km/u varen. De Caterpillar C18 motoren zijn van het type common rail, waarbij de brandstof elektronisch wordt ingespoten. “Hierdoor is het rendement optimaal doordat de motoren bij elk toerental de juiste hoeveelheid brandstof krijgen”, aldus een medewerker. Voorts beschikken de motoren over katalysator-roetfilters en vaart Triton op zwavelarme brandstof.


Bijzonder is ook de AIS-zender/transponder aan boord, een veiligheidssysteem dat in de zeescheepvaart gebruikelijk is. Dit houdt in dat een schip constant informatie uitzendt over de eigen technische specificaties, vaarsnelheid en bestemming.

 

De Triton (roepnaam PA3) vervangt de Havendienst 5 (HD5) die niet meer aan de moderne eisen voldeed. Het nieuwe patrouillevaartuig is geschilderd in de kleuren zwart, geel en rood, de nieuwe standaardkleuren van de gemeente. In de loop van dit jaar gaat het havenbedrijf een tweede vaartuig aanbesteden, dat als werkschip en sleepboot zal worden gebruikt.

Partners Maritiem Nederland