Nieuw Combat Support Ship heet Zr. Ms. Den Helder

Branche: Marine, Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

In het grootste golfbassin van MARIN in Wageningen is op 9 november het nieuwe Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine onthuld. Staatssecretarissen Mona Keijzer (EZK) en Barbara Visser (Defensie) gaven het startsein voor de eerste test van het model. Ook de naam van het schip werd onthuld: Zr. Ms. Den Helder.

Ook voor MARIN was het een bijzondere gebeurtenis. Het wereldvermaarde onderzoeksinstituut voerde voor de 10.000ste keer een modeltest uit. Het ontwerp van het nieuwe marineschip, dat in Nederland wordt ontwikkeld en gebouwd, was voor het eerst te zien in Virtual Reality en als testmodel. Ook vice-admiraal Rob Kramer, de Commandant Zeestrijdkrachten, was aanwezig bij de onthulling.

“We zijn erg blij met het Combat Support Ship als eerste stap in de vernieuwing van de vloot van de Koninklijke Marine", zegt Kramer. "We hebben dringend behoefte aan een tweede bevoorradingsschip (naast de Karel Doorman, red.) om ons werk op zee goed uit te kunnen voeren en de balans verder terug te brengen binnen onze vloot. Het schip past helemaal in onze traditie van effectieve en innovatieve schepen. Dat is essentieel, want toekomstige operaties op zee worden steeds complexer. We maken daarbij gebruik van allerlei geavanceerde technologie, zoals op afstand bestuurde systemen. Dat vraagt veel van de kleiner wordende bemanningen. Om dat veilig en effectief te kunnen doen, hebben we het onderzoek van MARIN en TNO nodig. Dan weten we zeker dat het straks op zee ook echt werkt.”

“Nederland heeft een lange traditie als kennisland. Die is tot stand gekomen door de jarenlange samenwerking tussen Defensie, bedrijfsleven en kennisinstituten als MARIN”, aldus staatssecretaris Visser, die de naam van het nieuwe combat support ship bekend maakte.

Verdubbeling overheidsbijdrage

Voor staatssecretaris Keijzer staat de onthulling van het tienduizendste scheepsmodel van MARIN symbool voor de samenwerking in de zogenoemde gouden driehoek. "Gezamenlijk versterken zij de concurrentiekracht van het Nederlandse maritieme bedrijfsleven. Om die samenwerking verder te bevorderen, heeft het kabinet dit jaar de overheidsbijdrage aan MARIN verdubbeld en ook andere kennisinstituten structureel extra ondersteuning gegeven. Innovatie via nieuwe technologie zoals geavanceerde schepen is immers de voorwaarde voor onze economische groei en werkgelegenheid.”

Staatssecretarissen Mona Keijer en Barbara Visser roemden de 'gouden driehoek' in de marinebouw (foto: Marin)

Achter de horizon

Sinds de oprichting in 1932 test MARIN modellen voor de Marine. "We zijn blij dat we nog steeds een bijdrage leveren aan de innovatieve marineschepen van de toekomst", zegt directeur Bas Buchner. "Na 10.000 modellen wil MARIN niet achteruit kijken, maar vooruit. Achter de horizon. Onder ons motto ‘Better Ships, Blue Oceans’ kijken we naar de zee en het schip van de toekomst. We willen schepen schoner, slimmer en veiliger maken en bijdragen aan een duurzaam gebruik van de zee."

Tijdens de open dag op 10 november konden de bezoekers bij MARIN onder meer een blik werpen op de toekomst van zelfvarende emissieloze schepen, drijvende mega-eilanden en duurzame energie- en voedselwinning op zee.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland