Nederlandse zeehavens aanzienlijk geraakt door Brexit

Branche: Havens, Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het handelseffect van de Brexit op het maritieme transport van en naar de Nederlandse zeehavens kan aanzienlijk zijn. Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in de studie 'Gaan we het schip in? Mogelijke gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse maritieme sector'.

De studie is in opdracht van het directoraat-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd.

Het handelseffect van de Brexit op het maritieme transport van en naar de Nederlandse zeehavens  (gemeten in tonnen) kan aanzienlijk zijn, zo laat het onderzoek zien. Het 'Brexit-effect' voor het uitgaande maritieme transport in de haven van Rotterdam schat het onderzoek op -4,4 procent in het ongunstige scenario en -2,6 procent in het gunstige scenario. Voor het inkomende maritieme transport zijn deze cijfers respectievelijk -3,5 tot -1,9 procent. Voor alle Nederlandse zeehavens gezamenlijk zijn de cijfers van ongeveer dezelfde orde van grootte.

De daling wordt veroorzaakt door belemmeringen voor het maritieme transport, waaronder de herintroductie van een invoerheffing. Maar ook niet-financiële belemmeringen zoals vertragingen in de administratieve afhandeling, waardoor goederen niet meteen verscheept kunnen worden, spelen een rol. Dit kan ertoe leiden dat terminals en kades vol komen te staan met goederen die nog niet zijn 'ingeklaard'.

Nederlandse reders

Naast het handelseffect is onderzoek gedaan naar de concurrentiepositie van Nederlandse zeehavens en reders ten opzichte van de Britse zeehavens en reders. Wanneer het Verenigd Koninkrijk na uittreding gaat afwijken van de huidige maritieme EU-regelgeving, zal dit naar verwachting beperkt van invloed zal zijn op de concurrentiepositie van Nederlandse rederijen. Voor de concurrentiepositie van Nederlandse havens is echter op meerdere gebieden (staatssteun bijvoorbeeld) een negatief effect te verwachten.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 10-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland