Nederlandse ketenaanpak voor Brexit in de havens

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De brancheorganisaties voor exporteurs, importeurs en logistieke bedrijven in de Nederlandse havens hebben samen met Portbase de campagnewebsite Get ready for Brexit ontwikkeld. De uniforme Nederlandse ketenaanpak zorgt voor een vlotte afhandeling van douaneformaliteiten die door de Brexit ontstaan.

Initiatiefnemers van Get Ready for Brexit zijn Portbase, Deltalinqs, Fenex, Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland/AFTO. Samen met de Nederlandse Douane, de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam, de ferry-operators en de shortsea-terminals werken zij aan één Nederlandse ketenaanpak voor Brexit in de Nederlandse havens die voldoet aan Europese wetgeving. De oplossing voorziet in het 100 procent digitaal afhandelen van douaneformaliteiten, met optimaal hergebruik van data. Alle informatie gaat de lading vooruit. Zowel voor het shortsea- als het ferryverkeer ontstaat één ingang voor alle terminals. Hiermee is slim toezicht van de Douane mogelijk, met minimale inbreuk op het proces.

Nederlandse havens aantrekkelijker

Na de Brexit is het nog aantrekkelijker om via de Nederlandse havens van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren. Portbase-directeur Iwan van der Wolf: "Als nationaal Port Community System heeft Portbase een coördinerende rol in het maken van de benodigde onderlinge afspraken en het ontwikkelen van het vereiste IT-proces. De afgelopen maanden hebben alle deelnemende partijen een centrale werkwijze omarmd. Wij kunnen echter niet achteroverleunen, want voor je het weet is het 29 maart. En dan moeten wij er echt klaar voor zijn."

Femke Brenninkmeijer, directeur Energy, Cargo en Offshore bij Port of Amsterdam: "We weten nog niet wat de uitkomst van de Brexit gaat zijn. We weten wel dat bij elke vorm van een Brexit er voor shortsea- en ferryverkeer extra douaneverplichtingen ontstaan. Dankzij de inzet van Portbase en brancheorganisaties is er gewerkt aan een Nederlandse ketenaanpak. Hierdoor is het havenbedrijfsleven in de regio Amsterdam goed voorbereid op wat komen gaat."

Alle schakels moeten meedoen

Iedere partij - van exporteur, importeur, expediteur en douaneagent tot vervoerder, terminal, rederij, cargadoor en ferry-operator - heeft een taak en verantwoordelijkheid. Wanneer iedereen steeds tijdig actie onderneemt en de juiste (douane)informatie doorgeeft, reist ook na de Brexit alle lading snel via de Nederlandse havens van en naar het Verenigd Koninkrijk, zegt directeur Bart Jan Koopman van Evofenedex: "Daarom is de internationale campagne zo ontzettend belangrijk. De vervoersketen loopt tot diep in het achterland. Ook verladers en vervoerders in bijvoorbeeld Polen en Duitsland moeten weten wat ze moeten doen om na de Brexit zonder gedoe hun goederen snel via de Nederlandse havens van en naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen vervoeren."

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland