Nederland ratificeert verdrag voor duurzame scheepssloop | Maritiem Nederland
Nieuws
FNV: 'Grote stap voorwaarts richting duurzame scheepssloop.' (foto: Pierre Torset/NGO Shipbreaking Platform)

Nederland ratificeert verdrag voor duurzame scheepssloop

redactie | woensdag 20 februari 2019
Zeevaart, Scheepsbouw

Nederland ratificeert als achtste land de zogenoemde ‘Hongkong conventie’. Dit verdrag biedt regelgeving voor een verantwoorde sloop van schepen wereldwijd, door zowel zeevarende landen als landen waar scheepssloop plaatsvindt. Het verdrag treedt pas in werking bij ondertekening van ten minste vijftien landen.

Scheepsslopers in (onder meer) India, Bangladesh en Pakistan ontmantelen schepen die soms lang geleden gebouwd werden in Nederland, onder Nederlandse vlag varen, Nederlandse havens aandoen en Nederlandse goederen vervoeren. De arbeidsomstandigheden van de slopers zijn op zijn minst schrijnend te noemen: voor een laag loon doen zij uiterst gevaarlijk werk, vaak zonder veel bescherming. Daarom heeft de IMO in 2009 een internationaal verdrag voor duurzame scheepssloop aangenomen. Nederland is het achtste land dat het Hongkong Verdrag ratificeert.

De FNV, die al vele jaren de vakbonden in India, Bangladesh en Pakistan steunt om de arbeidsomstandigheden op de 'sloopstranden' te verbeteren, noemt de ratificering een grote stap voorwaarts. "Scheepsbouwers, rederijen en slopers moeten zich verantwoordelijk voelen voor duurzame bouw en sloop. Nederland draagt daar nu aan bij door het internationale verdrag daarvoor te ratificeren. Hoe eerder vijftien landen tekenen, hoe eerder de omstandigheden in de sloop wereldwijd verbeteren", zegt Tuur Elzinga, vicevoorzitter van de FNV.

Honderdduizenden mensen in Azië zijn voor hun levensonderhoud direct en indirect afhankelijk van het slopen en recyclen van schepen. "Er kan flinke vooruitgang worden geboekt op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu als werven in Zuid-Azië in het kader van de EU richtlijnen en de Hong Kong conventie gecertificeerd worden en naleving van deze richtlijnen met de hulp van onafhankelijke vakbonden wordt gecontroleerd. Voor veel werknemers in Zuid-Azië is scheepsrecycling hun enige mogelijkheid tot fatsoenlijk werk", aldus de FNV.

Nederlandse reders

Ook de KVNR heeft al jarenlang de ambitie om internationale afspraken te maken over een duurzame scheepssloop. “Het Internationaal Verdrag van Hongkong zorgt voor het veilig en milieuverantwoord recyclen van zeeschepen en moet daarom zo snel mogelijk in werking treden”, stelt de redersvereniging op haar website.

Partners Maritiem Nederland