Nederland draagt NAVO-commando over aan Canada

Branche: Marine | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Commandeur Boudewijn Boots heeft het het commando over de Standing Naval Maritime Group 2 (SNMG2) van de NAVO overgedragen aan de Canadese commandeur Josée Kurtz. De NAVO-vloot was het afgelopen jaar actief in de Middellandse en Zwarte Zee waar het onder meer schaduwactiviteiten bij de Russen uitvoerde. Op 24 juni komt het vlaggenschip Zr. Ms. Evertsen weer thuis in Den Helder.

De NAVO-vloot was in de buurt toen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne bij de Zee van Azov opliepen. Met de aanwezigheid van het patrouillerende eskader wil de NAVO duidelijk maken dat zij pal staat voor de vrijheid van navigatie op zee.

Het eerste half jaar nam Nederland deel met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter. Het tweede half jaar was de Evertsen het 'vlaggenschip' van de NAVO-missie.

In het afgelopen jaar deed het verband mee aan vele oefeningen met onder meer de Oekraïense en Egyptische marines. De schepen trainden met Georgische boarding teams. Ook deed SNMG2 eind vorig jaar mee met Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

Overdracht op Kreta

De overdrachtsceremonie vond plaats bij Kreta, op het fregat Zr. Ms. Evertsen. Het Canadese fregat HMCS Toronto wordt nu het vlaggenschip van SNMG2. De afgelopen twaalf maanden had commandeur Boots in totaal 19 schepen onder zijn commando: "Op operationeel, maar zeker ook op diplomatiek gebied hebben zij geweldig bijgedragen om deze inzet tot een succes te maken", aldus Boots.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland