Minister ontvangt 150 jaar oude Akte van Mannheim

Branche: Binnenvaart, Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Maritiem Museum arriveerde de originele Akte van Mannheim (opgesteld in 1868) per politieboot in Rotterdam. Minister Van Nieuwenhuizen nam het verdrag, dat al anderhalve eeuw zorgt voor vrije handel op de Rijn, in ontvangst.

"Door deze akte gaat bijna 60 procent van het transport tussen Rotterdam en Duitsland over water en rijden er jaarlijks bijna 5 miljoen vrachtwagens minder. Een eer als je in de Leuvehaven, als minister, zo’n historisch document in handen krijgt en in een mooie vitrine mag leggen, om aan het publiek te tonen", zei Van Nieuwenhuizen bij de komst van de akte.

Akte van Mannheim

Vanwege het 150-jarig bestaan van het handelsverdrag legt het document een historische reis af over de Rijn. Het werd al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg, en is nu enkele maanden te zien in het Maritiem Museum.

De Rijn is de drukste rivier van Europa en verbindt Rotterdam met het Duitse achterland. Toch was het eeuwenlang niet eenvoudig om er handel te drijven: onderhoud was slecht en er werd veel tol geheven. Op 17 oktober 1868 kwam hier, dankzij de Akte van Mannheim, definitief een einde aan. Het verdrag werd afgesloten door zes Rijnoeverlanden: Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten.

De Akte van Mannheim regelt het verkeer op de Rijn en zorgt voor een vrije en gemeenschappelijke transportmarkt. Het verdrag houdt al ruim 150 jaar stand. Het is een belangrijk symbool van Europese samenwerking en één van de oudste internationale verdragen die nog in werking zijn.

Rijnschip Helena

Ter gelegenheid van de komst van de akte ligt het Rijnschip 'Helena' twee dagen in de Maritiem Museum Haven. Bezoekers kunnen dit schip op 23 mei gratis bezoeken, tussen 13.00 en 15.00 uur, op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland