Mijn bootje | Maritiem Nederland
Nieuws

Mijn bootje

Pieter 't Hart | woensdag 12 september 2007

Onlangs viel mijn oog op een digitaal berichtje, getiteld ‘Bollinger gets contract for Patrol Boats’. Mijn interesse was direct gewekt. Ruim tien jaar geleden werkte ik namelijk bij Damen Shipyards in Gorinchem onder de bezielende leiding van Piet Hein Noordenbos aan een project voor Bollinger Shipyards.

 

Normaal is het voor buitenlandse bedrijven onmogelijk om patrouilleschepen te verkopen in de Verenigde Staten, zeker als het om de US Coast Guard gaat. Het vrije Amerika zit nu eenmaal potdicht voor buitenlandse scheepsbouwers. Piet Hein en René Berkvens hadden daarom het idee om de Damen StanPatrol 2600 in licentie te laten bouwen door Bollinger. De opbrengsten bij licentiebouw waren beperkt, maar vijftig patrouilleschepen voor de Amerikaanse kustwacht is natuurlijk een heel goede referentie.

 

Nieuwsgierig scrolde ik naar het artikeltje om te lezen welke schepen Bollinger Shipyards nu gaat bouwen. Tot mijn verbazing las ik dat er opnieuw een serie van acht Damen-bootjes gebouwd wordt. Dat Nederland uitstekende patrouilleboten kan bouwen, weten wij natuurlijk al langer, maar het is erg prettig dat ook de rest van de wereld daarvan op de hoogte is.

 

Ik dacht terug aan de tijd dat ik de plaatdikte van de romp in het hele tekeningpakket aan moest passen om op het vereiste scheepsgewicht te komen. Wat een rotklus was dat! Het tekenen van een nieuw algemeen plan en het scheepsbouwkundige rekenwerk bevielen gelukkig een stuk beter.

 

Toen ik thuis het algemeen plan liet zien van de Marine Protector Class Coastal Patrol Boat, vertelde ik bevlogen dat opnieuw acht schepen gebouwd worden voor de US Coast Guard. Mijn vrouw en oudste zoon keken me verbaasd aan. Hoe kon ik toch zo enthousiast zijn over een ontwerp van meer dan tien jaar oud, terwijl we in Nederland inmiddels een heel nieuwe generatie patrouilleschepen met bijlboeg bouwen? Ik heb daar nog eens over nagedacht. Verstandelijk ben ik het wel met ze eens, maar gevoelsmatig blijf ik toch een scheepsbouwer, die naar zijn creatie kijkt en zegt: ‘Kijk, dat is mijn bootje.’ 

 

www.koersenvaart.nl

Partners Maritiem Nederland