Meer droge bulk naar Zeeland | Maritiem Nederland
Nieuws
Meer droge bulk naar Zeeland

Meer droge bulk naar Zeeland

Jan Spoelstra | maandag 9 juli 2012

Ovet nam deze maand een nieuwe overslagterminal voor kolen, erts en mineralen in gebruik in de haven van Vlissingen-Oost.

Op 21 juni nam Ovet, gespecialiseerd in de bewerking, op- en overslag van droge bulk, een nieuwe kade voor de overslag van droge bulk officieel in gebruik in Vlissingen-Oost. Met het in gebruik nemen van de terminal in de Kaloothaven wordt de positie van Zeeland als zeehaven flink versterkt.
De nieuwe kade van Ovet vervangt de vroegere binnenvaartkade van 400 meter, die vanwege beperkte diepgang niet meer voldeed. Nu beschikt Ovet over een diepzeekade van 650 meter lengte en een zeekade van 310 meter lengte. Bovendien heeft de diepzeekade een scheepsdiepgang van 16,5 meter en is hij geschikt te maken voor een diepgang tot 17,5 meter. Met de nieuwe kade kan Ovet gelijktijdig twee ‘Capesize’ schepen en één Panamax schip behandelen. Daarnaast heeft Ovet circa 1,5 hectare nieuw terrein in gebruik genomen, waardoor het bedrijf extra op- en overslagcapaciteit heeft gekregen.
De kade is in opdracht van Zeeland Seaports ontworpen door Raadgevend Ingenieursbureau Lievense, die tevens de begeleiding van de uitvoering voor zijn rekening heeft genomen. Aannemingsbedrijf Ballast Nedam tekende voor de realisatie van de kade. Zeeland Seaports is in juni 2011 gestart met de voorbereidingen voor de bouw. Ondanks dat de kade al een tijdje in gebruik is, vond nu pas de officiële opening plaats. In maart 2012 is het project afgerond. Het nieuwe terrein is gefaseerd opgeleverd aan Ovet en in december 2011 is de eerste 125 meter kade al in gebruik genomen.

Partners Maritiem Nederland