Maritieme verzekeraars gaan werken met blockchain contracten

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Een aantal grote maritieme verzekeraars gaat vanaf 2018 werken met blockchain contracten voor het verzekeren van zeetransporten. Containerrederij Maersk kan met de blockchain toepassing een lading zeecontainers sneller en efficiënter verzekeren. 

Blockchain is ontstaan als de technologie achter bitcoin, waarbij meerdere computers onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat komen. Het gaat hierbij om een combinatie van cryptografie, algoritmes en een controlegetal. De toepassing van blockchain is nu beperkt tot de virtuele munt bitcoin, maar de technologie biedt ook mogelijkheden voor het uitvoeren van complexe administratieve taken, zoals verzekeringen, hypotheken en het bijhouden van goederenstromen. Het grote voordeel van blockchain is dat administratieve taken papierloos kunnen worden uitgevoerd en dat fraude nagenoeg onmogelijk is.

MS Amlin en XL Catlin

Maersk maakt deel uit van een samenwerkingsverband waarbij ook grote maritieme verzekeraars als MS Amlin en XL Catlin zijn betrokken. De verzekering van zeecontainers is een aansprekend voorbeeld van de toepassing van blockchain, vertelt Reinier Plantinga van accountants- en advieskantoor EY, dat de toepassing mede heeft ontwikkeld, in het Financieele Dagblad. "Nu gaat dat nog gepaard met veel papierwerk. Schepen varen onder verschillende vlaggen en de lading gaat de hele wereld over. Er zijn heel veel verschillende partijen bij betrokken, die met elkaar communiceren via allerlei verschillende documenten."

Met de oplossing van Maersk weten de verzekeraar, de eigenaar van de lading, de reder en andere betrokken partijen op ieder moment waar de lading is, bij wie die is verzekerd en tegen welke voorwaarden. Met de blockchain toepassing is het niet alleen mogelijk ingewikkelde zeetransporten sneller te verzekeren, maar kan ook de afhandeling van claims eenvoudiger verlopen. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland