Maritieme sector boekt 3 procent omzetgroei in 2017

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De omzet van de maritieme sector groeide vorig jaar met 3 procent bij een gelijkblijvende werkgelegenheid. Dit blijkt uit de Maritieme Monitor 2018 die minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) presenteerde tijdens het Maritime Awards Gala. 

"De cijfers laten zien dat er door de jaren heen groei zit in maritiem Nederland", zegt Van Nieuwenhuizen. "Een opleving die helaas nog niet heeft ingezet bij alle sectoren. Een uitblinker is de groei van de werkgelegenheid in de havens, die in vergelijking met 2006 bijna 30 procent is gestegen. Maritieme dienstverleners laten ook groeicijfers zien en bouwen daarmee verder aan de kennisvoorsprong en innovaties waar de hele maritieme cluster van profiteert."

De monitor laat zien dat de maritieme sector achter blijft in vergelijking met de groei van de Nederlandse economie als geheel (4,1 procent). Het lijkt erop dat bedrijven na het zwakke jaar 2016 in omzetgroei hebben geïnvesteerd en niet zozeer in een uitbreiding van personeel of direct herstel van de winst.

Werkgelegenheid

De totale productiewaarde van de maritieme cluster was in 2017 55,1 miljard euro. Hiervan draagt 18,5 miljard euro direct bij aan toegevoegde waarde van de Nederlandse economie. Indirect komt hier nog 4,3 miljard euro bij van bijvoorbeeld toeleveringsbedrijven. Het maritieme cluster genereert hiermee circa 3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. De maritieme sector bood in 2017 werk aan 258.722 medewerkers waarvan circa 166.763 in de sector zelf werken (2,85 procent van de werkgelegenheid in Nederland).

In de Nederlandse zeehavens werkten in 2017 ruim 184.000 mensen. De directe toegevoegde waarde nam in 2017 met 1 miljard toe tot 27,9 miljard euro. De totale directe en indirecte toegevoegde waarde kwam uit op 42,4 miljard euro.

Maritieme monitor

De Maritieme Monitor wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd door Ecorys en geeft een beeld van de economische ontwikkeling, arbeidsmarkt en innovatie van de maritieme cluster en de 11 maritieme sectoren. De monitor komt tot stand in nauwe samenwerking met Nederland Maritiem Land. Daarnaast voert Erasmus UPT voor het ministerie de Havenmonitor uit, die tevens de economische ontwikkeling van het niet-maritieme bedrijfsleven in de zeehavens in beeld brengt.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland